Запуск місії “Артеміда” до Місяця запланований на лютий 2022 року

Попередня дата запуску тестової місії Artemis 1 до Місяця намічена на 12 лютого 2022 року, повідомило NASA.

У рамках місії запуск ракети-носія Space Launch System (SLS) і космічного корабля Orion в непілотовану режимі передбачається здійснити у 21-хвилинне вікно, яке відкривається о 17:56 12 лютого за часом Східного узбережжя США, повідомив під час телеконференції керівник програми Artemis, представник NASA Майк Сарафін.

За його словами, політ корабля Orion триватиме від чотирьох до шести тижнів залежно від зміни дати запуску. Це залежатиме від результатів статичних вогневих випробувань двигунів ракети, які будуть проведені в січні наступного року на стартовому майданчику.

У зв’язку з цим для запуску відводиться тимчасове вікно з 12 до 27 лютого.

Цього тижня корабель Orion вже був встановлений на ракеті-носії SLS у цеху вертикальної збірки в Космічному центрі імені Кеннеді на мисі Канаверал у штаті Флорида. Висота всієї системи досягає 98 метрів.

У рамках місії Artemis 1 непілотований космічний корабель Orion попрямує до Місяця, на орбіті якого він перебуватиме декілька тижнів. Потім корабель повернеться до Землі і його капсула, яка спускається, приводниться в Атлантиці.

Тестовий політ має продемонструвати готовність ракети SLS і корабля Orion до виконання пілотованої місії на Місяць. Під час місії Artemis 2 до Місяця відправиться екіпаж у складі чотирьох астронавтів, зазначили в NASA. Після виконання тривалого космічного польоту спусковий корабель Orion із астронавтами приводниться в Атлантиці.

Програма Artemis була оприлюднена у вересні 2020 року. Її головна ціль – повернення, через 55 років, людини на місячну поверхню в 2024 році, будівництво навколомісячної станції та підготовка умов для можливої колонізації Місяця в майбутньому.