Ердоган наказав вислати з Туреччини послів 10 країн, включаючи США

Послів ФРН, США, Франції та ще семи країн МЗС Туреччини оголосить персонами нон грата за дорученням президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Напередодні дипломати закликали звільнити з в’язниці мецената Османа Кавалу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у суботу, 23 жовтня, доручив міністерству закордонних справ країни оголосити 10 послів, у тому числі Німеччини, персонами нон грата. Причиною називають заклик дипломатів звільнити з в’язниці турецького підприємця і мецената Османа Кавалу, пише агенція Reuters.

Через цей заклик 19 жовтня МЗС Туреччини викликало керівників дипломатичних місій Німеччини, США, Данії, Фінляндії, Франції, Нідерландів, Швеції, Норвегії, Канади та Нової Зеландії.

Кавала знаходиться в ув’язненні з кінця 2017 року. Його звинувачують у фінансуванні загальнонаціональних протестів в 2013 році і невдалої спроби перевороту в 2016 році. Він заперечує всі звинувачення.

18 жовтня посли Сполучених Штатів, Канади, Данії, Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Швеції, Фінляндії та Нової Зеландії підписали спільну заяву, закликавши Анкару до справедливого і оперативного вирішення справи Кавали. Всі дипломати, які поставили підписи під зверненням, були викликані в МЗС Туреччини, поведінку дипломатів назвали «безвідповідальною».

У минулому році з Кавали зняли звинувачення, пов’язані з фінансуванням протестів, але в цьому році це рішення було скасовано і об’єднано зі звинуваченнями по іншій справі, пов’язаній з участю в спробі державного перевороту. Правозахисники кажуть, що справа Кавали стала символом придушення інакомислення урядом Ердогана.