Bloomberg назвав “справжню” мету “Північного потоку-2”

Росія побудувала газопровід “Північний потік-2”, щоб перенаправити експорт нафти і газу з транзитних маршрутів, що проходять по території деяких пострадянських республік і колишніх країн-сателітів.

Про це написав у статті для Bloomberg аналітик нафтового ринку Джуліан Лі.

На думку оглядача, після розпаду Радянського Союзу країна опинилася в залежності від того, що її трубопроводи пролягали через держави, несподівано стали незалежними і не завжди дружніми по відношенню до Москви. До їх числа він відніс Україну, Молдову, а також колишніх членів ОВС: Польщу, Чехію, Румунію і Болгарію.

“Відносини Москви з багатьма з цих країн змінювалися, і далеко не в кращу сторону з точки зору Росії. Не дивно, що вона має намір покласти край своїй залежності від подібних зв’язків”, — зазначив Джуліан Лі.

Автор матеріалу припустив, що “Північний потік — 2” дозволить Росії вирішити цю проблему.

Джуліан Лі також спростував існуючу на Заході думку, що трубопровід створювався як “газова пастка” для Європи.

“Північний потік-2” тягнеться від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини і складається з двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

Його будівництво завершилося 10 вересня. Зараз йде процес сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора газопроводу. Він буде проходити в два етапи: спочатку німецький регулятор виробить проект рішення, потім його оцінить Єврокомісія. Весь процес може зайняти кілька місяців. Берлін вже отримав з Москви повний пакет необхідних документів.