Німецький парламент очолила жінка

Соціал-демократи запропонували на посаду голови бундестагу Бербель Бас, яка опікується питаннями охорони здоров’я. Бас стала третьою жінкою на цій посаді.

Немецкий парламент возглавит женщина. Кто она? | Анализ событий в  политической жизни и обществе Германии | DW | 25.10.2021

Те, що головою бундестагу стане жінка, не було сюрпризом. Сюрпризом стала кандидатура тієї, хто, ймовірно, замінить на цій посаді досвідченого політика Вольфганга Шойбле. Традиційно найсильніша фракція у парламенті пропонує кандидата на цю посаду. Шойбле змінила Бербель Бас – маловідома політик, соціал-демократ, яка займається питаннями охорони здоров’я. Заступник голови фракції соціал-демократів у бундестазі Бас була обрана на посаду голови бундестагу на установчому засіданні у вівторок, 26 жовтня.

Соціал-демократи не хочуть і, очевидно, не можуть допустити того, щоб три найвищі державні посади обіймали чоловіки. Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр  – “номер один” у країні. Голова бундестагу – “номер два” у цій ієрархії. І цю роль, ймовірно, гратиме Бербель Бас. І лише потім за протоколом слідує канцлер ФРН – “номер три” у цьому списку. Якщо урядова коаліція складатиметься із соціал-демократів, “зелених” та вільних демократів, то цю посаду, швидше за все, обійме Олаф Шольц.

Бербель Бас уродженка Рурської області, мешкає в Дуйсбурзі. 53-річна Бас – одна з тих, хто звик до прямолінійності, властивої людям із регіону на заході Німеччини, в якому колись видобували вугілля та виробляли сталь. Бас – фанат дуйсбурзької футбольної команди MSV Duisburg і ​​дуже любить свої рідні місця, що охоче наголошує у всіх інтерв’ю.

Після того, як Бас закінчила середню школу, вона працювала помічницею в бюро, потім економістом у касі медичного страхування та референтом з підбору кадрів. Її політична кар’єра почалася в СДПН – партії, що глибоко вкорінилася в її рідній Рурській області.

З 2009 року Бас є депутатом бундестагу, а з 2019 – заступником голови фракції соціал-демократів у бундестазі. У її виборчому окрузі у Дуйсбурзі вона завжди збирала рекордну кількість голосів на користь соціал-демократів. І на минулих парламентських виборах Бас підтримали 40,35 відсотка виборців, майже вдвічі більше, ніж її конкурента із Християнсько-демократичного союзу.

Бербель Бас стала третьою жінкою у післявоєнній історії Німеччини на посаді голови бундестагу. Її попередниці: соціал-демократка Аннемарі Ренгер, яка обіймала цю посаду з 1972 по 1976 роки і християнська демократка Ріта Зюсмут, яка очолювала бундестаг з 1988 по 1998 р. Їм обом було нелегко зайняти цю посаду, на яку завжди претендували чоловіки.