Підписано меморандум для розвитку біотехнологій в Україні

МОЗ і благодійне товариство Фонд миру і розвитку підписали меморандум про співпрацю у сфері розвитку біотехнологічної інфраструктури в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на прес-службу Фонду.

Вказано, що в рамках співпраці заплановано провести первинне дослідження ринку біотехнологій в Україні з метою виявлення слабких місць і потенційних можливостей сфери. Це дослідження буде використано для підготовки Національної стратегії розвитку біотехнологій України.

Сторони також домовилися про експертну оцінку чинного законодавства, сприяння проведенню заходів і досліджень, які є необхідними для зростання біотехнологічного кластера в Україні.

Відзначається, що біологічні загрози – один з викликів у системі цивільного здоров’я у світі. Вчені-вірусологи заявляють, що пандемії, подібні до COVID-19, будуть дедалі частішими, тому світові потрібно до цього готуватися. І, власне, створення біотехнологічної промисловості може допомогти в цьому.

Україна має амбітні плани вийти на передові позиції в цьому секторі. 18 серпня Кабмін ухвалив проект постанови Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластера Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій.

Планується, що кластер почне роботу на базі Центру громадського здоров’я, який має необхідний кадровий та ресурсний потенціал, – і на його запуск уже цього року закладено 100 млн грн.

Подальший розвиток потребуватиме створення спеціалізованого державного підприємства, яке здійснюватиме управління біокластером, використовуватиме розробки й управлятиме технологічним парком.