ФСБ визнала справжність білінгів із розслідування про отруєння Навального

Видання Bellingcat і The Insider, які займаються журналістськими розслідуваннями, стверджують, що в їхньому розпорядженні опинилися документи ФСБ, з яких випливає, що це відомство визнає справжність опублікованих раніше журналістами-розслідувачами метаданих телефонних з’єднань співробітників ФСБ.

Скани цих документів опублікувала The Insider.

Так, у постанові про подання результатів оперативно-розшукової діяльності органу дізнання від 19 січня 2021 року, підписаному начальником УСБ ФСБ генерал-лейтенантом Олексієм Вертяшкіним, йдеться: “14 грудня 2020 року засобами масової інформації опубліковано фотографії та дані співробітників ФСБ Росії, нібито причетних до так званого “отруєння” російського громадського та політичного діяча Навального А. А., незаконно отримані та передані відомості щодо співробітників ФСБ Росії згодом були опубліковані засобами масової інформації, що спричинило суттєве порушення прав та законних інтересів громадян чи організацій або охоронюваних законом інтересів суспільства чи держави”.

У документах наводяться номери телефонів потерпілих у справі. Це колишній військовий лікар Олексій Александров, підозрюваний у нанесенні отрути “Новичок” на труси опозиціонера, співробітник Центру спецтехніки ФСБ Олег Таякін та директор Інституту криміналістики ФСБ, генерал-майор.

Журналісти уточнюють, що документи, що публікуються, спростовують твердження російського президента Володимира Путіна про те, що дані розслідування, проведеного The Insider, Bellingcat і Der Spiegel, – “легалізація матеріалів іноземних спецслужб”.

1 листопада у Москві було затримано трьох чоловіків за підозрою у пошуку особистих даних, використаних у розслідуваннях Навального. Затримані Петро Катков, Олександр Зеленцов та Ігор Зайцев. Їх звинуватили у підробці документів та порушенні таємниці телефонних переговорів.

За даними телеграм-каналу Baza, фігуранти, які відкрили в 2020 році детективне агентство, отримали білінги співробітників ФСБ, яких Навальний звинувачував у своєму отруєнні, а також впізнали номери їхніх телефонів.