У Данії зафіксували спалахи пташиного грипу H5N1

Влада Данії зафіксувала спалахи високопатогенного пташиного грипу H5N1 на великій фермі з вирощування індички і в птахівничому господарстві, повідомляється на сайті міністерства продовольства, сільського господарства і рибальства країни.

Згідно з опублікованими матеріалами, 1 листопада цього року був підтверджений спалах високопатогенного пташиного грипу H5N1 в муніципалітеті Слагельсе на фермі з вирощування індички, де містяться близько 28 тисяч птахів.

“Данське управління ветеринарії та продовольства встановило зони в 3 і 10 кілометрів навколо господарства і вживає необхідних заходів для запобігання поширенню інфекції з постраждалого господарства”, – йдеться в повідомленні відомства.

Крім того, 3 листопада був підтверджений ще один спалах високопатогенного пташиного грипу H5N1 в птахівничому господарстві, де містилося близько 50 курей, качок і гусей. Спалах також був зафіксований в муніципалітеті Слагельсе, управління ветеринарії вжило заходів, аналогічні тим, що були застосовані в першому випадку.

Згідно з повідомленням датської влади, з вересня 2021 року в Європі, включаючи Данію і сусідні з нею країни, сталося більше 50 спалахів вірусу грипу А високої патогенності (H5N1) у диких птахів. Тому 1 листопада влада Данії видала наказ, відповідно до якого вся домашня птиця та інші птахи, що містяться в неволі, повинні знаходитися в приміщенні або під дахом, за сіткою або дротом. Таким чином передбачається захистити домашню птицю від контакту з дикими птахами.