Байден зрушив термін вакцинації для працівників приватного сектору на 4 січня

Президент Джо Байден зрушив крайній термін виконання свого розпорядження про вакцинацію або щотижневе тестування на COVID-19 для працівників приватного сектору на 4 січня, давши відстрочку компаніям, які зіткнулися з нестачею робочої сили під час передсвяткового сезону в США.

Як повідомили у четвер представники адміністрації, вимога про вакцинацію федеральних контракторів також відстрочена на місяць до тієї ж дати. Мільйони працівників медичних закладів та будинків для людей похилого віку, які беруть участь у програмах Medicare та Medicaid, також повинні будуть зробити щеплення до 4 січня.

Байден встановив ці вимоги для того, щоб підвищити рівень вакцинації в країні та сприяти поверненню людей на робочі місця. Але багато керівників компаній та галузевих організацій просили адміністрацію відкласти крайній термін реалізації до настання нового року, посилаючись на нестачу робочої сили.

Крім того, було вирішено, що роботодавцям не доведеться платити за аналізи для співробітників. Вимоги щодо вакцинації передбачають винятки з медичних та релігійних міркувань.

За словами високопосадовців адміністрації, невиконання вимог призведе до штрафу у розмірі близько 14 000 доларів за кожне порушення з подальшим збільшенням у разі повторних порушень. В адміністрації не уточнюють, чи буде звільнено співробітників, які відмовляться від вакцинації чи тестування.

«Важливо розуміти, що в країні ще дуже багато працівників, які не захищені та ризикують серйозно захворіти або померти від COVID-19», – сказав анонімне високопоставлене джерело в адміністрації.

Спочатку Байден поставив за мету вакцинувати 70 відсотків дорослого населення хоча б однією дозою до 4 липня, але Білий дім пропустив цей термін, оскільки недооцінив кількість противників вакцинації в країні.

Вимоги щодо вакцинації працівників приватного сектора та федеральних підрядників були встановлені у вересні.

Останні дані показують, що зараз повністю вакциновано 70 відсотків дорослого населення США, а 80 відсотків отримали хоча б одну дозу вакцини.

Однак у країні, як і раніше, помирають від коронавірусу в середньому по 1100 осіб на день. Переважна більшість смертей посідає невакцинованих американців. Усього пандемія забрала понад 745 000 життів у США.

Вимога про вакцинацію співробітників поширюється на компанії, де працюють понад 100 осіб. За оцінками Білого дому, воно торкнеться близько 84 000 працівників по всій країні. При цьому економісти Goldman Sachs прогнозують, що в результаті цього розпорядження буде вакциновано лише 12 мільйонів осіб.