США заплатять до 10 млн доларів за інформацію про російське хакерське угруповання

Державний департамент оголосив про винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів за інформацію, яка допоможе американській владі ідентифікувати або визначити місцезнаходження людей, які керують роботою DarkSide, кіберзлочинної організації, яка, за даними Федерального бюро розслідувань (ФБР), базується в Росії.

ФБР раніше заявило, що DarkSide несе відповідальність за травневу кібератаку на американський трубопровід Colonial, викликавши зупинку його роботи на кілька днів, що призвело до стрибка цін на бензин, черг на автозаправках та нестачі палива в кількох штатах на південному сході США.

У Держдепартаменті також заявили про виплату винагороди у розмірі до 5 мільйонів доларів за інформацію про будь-якого з учасників злочинних операцій, в яких було задіяно програму-вимагач DarkSide.

«Пропонуючи цю нагороду, Сполучені Штати демонструють свою прихильність до захисту жертв програм-вимагачів по всьому світу від експлуатації з боку кіберзлочинців», – йдеться у заяві Держдепартаменту.

У керівництві трубопроводу Colonial заявили про те, що компанія заплатила хакерам майже 5 мільйонів доларів у біткойнах, щоб відновити доступ до своїх внутрішніх систем. У червні Міністерство юстиції США змогло стягнути з здирників близько 2,3 мільйона доларів.

У липні Держдепартамент запропонував винагороду у розмірі до 10 мільйонів доларів за інформацію, що дозволяє встановити особу чи місцезнаходження людей, які були задіяні в кіберзлочинах проти критично важливої ​​американської інфраструктури «за вказівкою або під контролем іноземного уряду».