Названо міста, які скоро підуть під воду

Газета India Times склала список міст, які можуть піти під воду вже в 2030 році.

Перелік ґрунтується на даних карти організації Climate Central, яка займається вивченням клімату.

Так, першим постраждає Амстердам: він приваблює своєю архітектурою, мостами і неперевершеним нічним життям. Хоча голландці оволоділи наукою захисту від повеней, схоже, що це місто буде буквально на передовій глобального потепління і підвищення рівня моря.

Далі в переліку йде Іракський порт Басра – він розташований на річці Шатт-ель-Араб, що впадає в Перську затоку. Місто знаходиться в заболоченій місцевості, тому до кінця десятиліття може опинитися частково або повністю під водою.

Зміна клімату матиме рівний вплив як на регіони, що розвиваються, так і на розвинені. Американський Новий Орлеан вже має систему дамб, що захищає його від затоплення, але навіть у цьому випадку місцева влада повинна зробити набагато більше, щоб побачити наступне десятиліття.

Розташованої на 118 островах в Адріатичному морі Венеції не звикати до повеней: місто занурюється під воду на два міліметри на рік. Якщо ви хочете побачити всю красу і пишність Венеціанської архітектури, радимо вам зробити це в найближчому майбутньому, перш ніж місто затопить.

Східна частина в’єтнамського Хошиміна поруч з річкою Меконг знаходиться під загрозою через підвищення рівня води. Навіть якщо він вціліє, жити там буде небезпечно через часті шторми і повені.

До 2030 року може затопити і індійське місто Калькутта, де широко відзначають Дурга-пуджу (індуїстське свято поклоніння богині Дурге. — ред.).

Вчені неодноразово вказували на необхідність обмежити підвищення температури на землі в межах півтора-двох градусів за Цельсієм. Це необхідно для того, щоб пом’якшити наслідки глобального потепління.

У 2015 році понад 190 країн підписали Паризьку угоду: вона передбачає план дій для досягнення цієї мети. Документ не передбачає повної відмови від викопного палива, але держави повинні вжити заходів щодо адаптації до змін клімату, скорочення викидів і переходу на поновлювані джерела енергії.