Засідання у справі Саакашвілі у Тбілісі відбулося без його участі, – Денісова

У міському суді Тбілісі (Грузія) відбулося судове засідання у справі громадянина України, голови виконавчого комітету Національної ради реформ України, екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі без його участі.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Міхеіл, вважаючи себе невинуватим, клопотав про публічний розгляд справи за своєю участю. Втім, пенітенціарна служба не задовольнила цього клопотання, ухваливши рішення не доставляти Саакашвілі на судовий процес. Свої дії пояснили можливими деструктивними діями в разі етапування Саакашвілі до зали суду, а також ризиками для здоров’я. Адвокати звернулися з клопотанням про відвід складу суду, який вирішив розглядати справу Саакашвілі без його присутності”, – написала Денісова у Facebook у середу.

За її словами, це порушує ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що гарантує право на справедливий і публічний розгляд. У зв’язку з цим омбудсмен закликала іноземні держави та міжнародні правозахисні організації відреагувати на це порушення і вимагати відновити право Саакашвілі відвідати судовий процес, анонсований на 29 листопада.

“Саакашвілі, затриманий 1 жовтня 2021 року, голодує вже 41 день. З 8 листопада 2021 року він перебуває в медичному закладі при установі виконання покарань №18 м. Глдані. Про стан його здоров’я наразі інформації немає”, – додала Денісова.

Як повідомлялося, 3 листопада президент Грузії Саломе Зурабішвілі на спеціальному брифінгу знову повторила, що не помилує колишнього главу держави Міхеіла Саакашвілі.

Саакашвілі таємно прибув до Грузії 29 вересня. 1 жовтня його затримали у Тбілісі, після чого помістили у в’язницю в місті Руставі, де він оголосив голодовку. 8 листопада його без узгодження з родичами й адвокатами перевели з в’язниці в місті Руставі до тюремної лікарні в Тбілісі (район Глдані). 9 листопада адвокат Саакашвілі Бека Басілая повідомив з посиланням на представника Тбіліського міського суду, що його клієнт має бути присутній у суді 10 листопада.

Раніше міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе заявив, що його відомство не рекомендує проводити процес у суді та пропонує зробити це у в’язниці. За словами міністра, Мін’юст дає таку рекомендацію заради безпеки самого Саакашвілі.

У Грузії Саакашвілі проходить у кількох кримінальних справах. Представники грузинської влади неодноразово заявляли, що затримають його відразу, тільки-но він перейде кордон. Своє затримання Саакашвілі вважає незаконним, а обвинувачення на його адресу – сфальсифікованими.