Компанія Alphabet програла позов на 2,42 млрд євро Європейському антитрастовому комітету

Компанія Alphabet, якій належить Google, програла позов на 2,42 млрд євро (2,8 млрд дол.) Європейському антитрастовому комітету.

Про це повідомляє Reuters.Alphabet
Повідомляється, що це перша велика перемога ЄС над технічним гігантом із запланованих трьох судів. Голова комітету Маргарет Вестаджер заявила, що причиною штрафу стали дії компанії у 2017 році. Тоді пошуковик виводив на перші рядки свій власний сервіс для покупок, надаючи йому несправедливу перевагу над меншими європейськими компаніями.

Суд заявив, що Комісія правильно визнала, що практика Google завдає шкоди конкуренції, і відхилив аргумент компанії про те, що наявність торгових платформ свідчить про сильну конкуренцію.

Він підтримав штраф Комісії, посилаючись на серйозний характер порушення та на те, що «поведінка, про яку йдеться, була скоєна навмисно, а не з необережності».

Google заявила, що перегляне це рішення і що вже виконала розпорядження Комісії щодо забезпечення рівних ігрових умов для суперників.

Комісія привітала це рішення, заявивши, що воно надасть юридичну ясність ринку.

Цей випадок є першим із трьох позовів на загальну суму 8,25 млрд євро. Наступні два позови стосуються операційної системи Android та рекламного сервісу AdSense.

Видання зазначає, що у цих двох випадках, швидше за все, компанію Alphabet також чекає поразка, адже щодо них антитрастовий комітет має сильніші аргументи. Також зазначається, що таке рішення суду може вплинути на подальші позови комітету проти таких великих компаній, як Amazon, Apple та Facebook.

У Google вже заявили, що оскаржать таке рішення.