Учасники конференції CОР26 дійшли згоди щодо клімату

Делегації з майже 200 країн узгодили нову глобальну угоду на конференції ООН з клімату (CОР26) у Глазго.

Мета угоди – підштовхнути країни до того, щоб взяти на себе більш масштабні зобов’язання щодо обмеження шкідливих викидів в атмосферу до 2030 року. Ще одна мета – обмежити глобальне потепління 1,5 градусами Цельсію в порівнянні з доіндустріальним рівнем. При цьому зараз цей показник вже становить 1,1 градуса.

Досягнута в Глазго угода сформульована значно м’якше, ніж планувалося спочатку. Зокрема, в останній момент Індія наполягла на модифікації частини угоди щодо вугілля. Так, у фінальній версії йдеться про необхідність “поступово скорочувати” використання вугілля, тоді як спочатку планувалося закликати до того, щоб “припинити” використовувати цей енергоресурс.

Дуже багато країн вважають досягнуті домовленості надто слабкими, проте делегаціям довелося погодитися на такий варіант, оскільки можливості досягти “потужнішого” тексту не було можливості.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що вважає досягнуті домовленості недостатніми.

“Підсумки COP26 – це компроміс, який відображає інтереси, протиріччя та рівень політичної волі (вирішувати проблему клімату – ред.) у сьогоднішньому світі”, – написав він у твіттері.

За його словами, це важливий крок, проте також потрібні екстрені дії.

“Битва за клімат – це справа нашого життя, і ми повинні досягти успіху”, – додав Гутерріш.

Конференція затяглася через те, що країни-учасниці не одразу дійшли компромісу щодо фінального документа. Багато делегатів вказували, що він повинен бути жорсткішим, ніж запропонований чорновий варіант, і залишати чітке враження того, що країни націлені на досягнення мети – обмеження глобального потепління 1,5 градусів Цельсія відповідно до Паризької угоди.