Сейм Польщі схвалив закон про спрощення видачі посвідок на проживання для заробітчан

Сейм Польщі ухвалив зміни до закону про іноземців, які покликані спростити легалізацію трудових мігрантів, серед яких найбільшу групу становлять громадяни України.

За прийняття змін до закону проголосували 428 депутатів, шестеро було проти, а один утримався.Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом - BBC News Україна

Документ ще має бути розглянутий у Сенаті країни.

Законом передбачається спрощення процедури надання посвідки на тимчасове перебування в Польщі (до трьох років) особам, які бажають працювати у країні триваліший період.

Зокрема, змінами передбачається скасування вимоги подавати у пакеті документів до воєводських управлінь з питань іноземців документів про наявність місця проживання (договору оренди помешкання).

Крім того, не потрібно буде подавати документ про регулярний і стабільний дохід іноземця, замість цього буде достатньо підтвердити отримання мінімального доходу в Польщі.

Також скасовується вимога щодо необхідності отримання нової посвідки на тимчасове перебування у випадку зміни працедавця.

Водночас прискорюється процес надання карти тимчасового перебування особам, які мають намір працювати у стратегічно важливих секторах економіки Польщі.

Законом передбачається розширення до 24 місяців можливості праці іноземця в Польщі на підставі дозволу на сезонну роботу та заяви працедавця про намір працевлаштувати іноземця.

Документ також передбачає спрощення процедури подачі документів на отримання карти поляка.

У МВС Польщі, яке було ініціатором вказаних змін, пояснили, що останнім часом спостерігається зростання зацікавленості серед іноземців в отриманні посвідок на тимчасове перебування в РП, а пандемія коронавірусу сповільнила процес їх видачі у відповідних воєводських управліннях.

За наявною інформацією, станом на сьогодні в Польщі може перебувати приблизно 1,5 млн українців.

За перші три квартали цього року 49,7 тис. громадян України отримали посвідки на тимчасове (до трьох років) чи постійне (5-10 років) проживання в Польщі, а загальна кількість українців, які мають такі документи, зросла до 293,8 тисячі.

За даними Управління соціального страхування Польщі (ZUS), станом на кінець 2020 року було зареєстровано 725 тисяч іноземців, які офіційно працюють у Польщі. Це на 36 тисяч більше, ніж на кінець вересня 2020 року, або на 55 тисяч більше, ніж у лютому 2020 року.

Найбільші групи іноземців, застрахованих у ZUS – це громадяни України (532,5 тис.), Білорусі (50,6 тис.) та Грузії (12,9 тис.). Джерело: https://biz.censor.net/n3300327