Страховим компаніям змінять умови роботи

Рада проголосувала в другому читанні і в цілому за проект закону “Про страхування” , який містить нові норми про діяльність страхових компаній та нагляд за ними.

Рішення було ухвалено під час засідання, яке відбулося 18 листопада.

Закон набуде чинності наступного дня після опублікування, тоді як повністю він набере чинність за 2 роки.

Законопроект змінює цілий спектр вимог до ліцензування страховиків, оцінки їхньої платоспроможності і ліквідності, корпоративного управління та управління ризиками, припинення діяльності компаній, передачі страхового портфеля тощо.

Крім того підвищується роль і значення професійної діяльності осіб, відповідальних за виконання ключових функцій.

Керівники страхових компаній та особи, відповідальні за ключові функції, повинні відповідати кваліфікаційним вимогам до професійної придатності і ділової репутації. Національний банк погоджуватиме їхнє призначення на посади. Також передбачається здійснення Нацбанком оцінки колективної придатності членів наглядової ради або виконавчого органу страховика.

Також встановлюється диференційований підхід до мінімального розміру статутного капіталу страховиків: 32 млн грн для страховиків non-life і 48 млн грн – для компаній зі страхування життя, страховиків з ліцензією на класи страхування відповідальності, кредитів, поруки і на здійснення діяльності з перестрахування.