Фонду гарантування вкладів дозволять позиватися в інтересах кредиторів банків-банкрутів

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про дозвіл Фонду гарантування вкладів фізичних осіб позиватися в інтересах кредиторів банків-банкрутів — із пропозиціями Президента.

За законопроект № 4547 проголосували 258 народних депутатів.

Законом вносяться зміни до статті 128 КПК України в частині запровадження норм, які нададуть Фонду можливість подавати цивільні позови в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого було ухвалено рішення про ліквідацію з підстав, визначених статтею 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Законопроект «Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача» було ухвалено Верховною Радою 30 червня 2021 року.

Законом статтю 128 Кримінального процесуального кодексу України було доповнено новою частиною, за якою цивільний позов в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого ухвалено рішення про ліквідацію з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України «Про банки і банківську діяльність», вимоги яких акцептовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, може пред’являтися Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за дорученням таких осіб.

Президент України зазначив, що ухвалений закон не може бути підписаний у запропонованій редакції, висловивши у своїх пропозиціях низку зауважень до його положень, та запропонував доопрацювати його.

Президент запропонував перше речення абзацу другого розділу I закону викласти в такій редакції:

«4. Цивільний позов в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України „Про банки і банківську діяльність“, вимоги яких акцептовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, пред’являється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб».