На кордоні з Білорусією служитимуть нові гелікоптери французького виробництва

Сьогодні, 20 листопада до столиці доправили два нових гелікоптери Н-125 виробництва компанії Airbus Helicopters, що прибули з Франції.

Ними укомплектують підрозділи українських прикордонників, які несуть службу на межі з Білоруссю.

Інформація про це опублікував офіційний портал Міністерства внутрішніх справ України.

Державна прикордонна служба України з січня 2020 року вже отримувала два гелікоптери типу Н-125. Всього за контрактом, підписаним з Airbus Helicopters, в Україну мають поставити 50 гвинтокрилів, половина з яких надійде на озброєння Державної прикордонної служби.

Постачання гелікоптерів здійснюється відповідно до угоди між Україною та Французькою Республікою для створення Єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту в Україні. 29 серпня 2018 року між Міністерством внутрішніх справ України та компанією Airbus Helicopters було укладено відповідний контракт

Нові машини, які прибули сьогодні, краще укомплектовані за попередню партію вертольотів. Їх оснащено супутниковими передавачами, гучномовцями, системами цифрового зв’язку, спеціалізованими авіаційними прожекторами, камерами з високою роздільною здатністю Flir, електричними лебідками та аварійним плавучим спорядженням.

“Сьогодні прикордонники отримали чергові два гелікоптера Н-125, які допомагатимуть охороняти державний кордон. Їх оснащено найбільш сучасним обладнанням. Воно дозволяє вдень та в ночі контролювати рубежі держави на багато кілометрів за рахунок спеціалізованих камер та пошукового прожектора. Відео з камер можна відразу передавати в наземний командний пункт. Це потужне посилення ДПСУ, а безпека кордонів – на сьогодні є для МВС одним з основних пріоритетів”,- розповів заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Гончаров.

Легкий одно двигунний вертоліт AIRBUS Helicopters H125 обладнаний потужним двигуном із цифровою системою управління FADEC. При повному завантаженні гелікоптер може підійматися на 7 тисяч метрів.

Повітряне судно адаптоване до польотів в екстремальних умовах, включаючи перельоти у високогірній місцевості та умовах жаркого клімату. Перший політ вертольота H125 (Eurocopter AS350) відбувся в 1997 році, і з того часу машина постійно вдосконалюється.