США передали Києву патрульні катери для посилення ВМС України у Чорному морі

Корабель із двома переобладнаними патрульними катерами, які раніше використовували Берегова охорона США, призначені для посилення ВМС України, у суботу пройшов Чорноморські протоки, прямуючи до Одеси. США вирішили передати Україні катери після того, як виникли побоювання щодо можливої ​​російської агресії.

Американський вантажний корабель із двома патрульними катерами на борту вийшов із Балтімора 8 листопада. Українські моряки вже пройшли підготовку до США для обслуговування патрульних катерів. У 2019 році Україна вже отримала два подібні катери.

Постачання катерів було здійснено в рамках реалізації пакету заходів безпеки для України, якій починаючи з 2014 року Сполучені Штати надали допомогу у сумі понад 2,5 млрд доларів, повідомило посольство США у Києві.

Сполучені Штати, Україна та НАТО останніми тижнями звинувачують Росію у загрозливій поведінці щодо Києва у зв’язку з нарощуванням російського військового угрупування біля українського кордону.

Росія заявляє, що має право перекидати свої війська в будь-яке місце на своїй території і не планує нападати на якусь країну.

Кремль заявив у вересні, що якщо НАТО розширить свою військову інфраструктуру в Україні, це стане сигналом про перетин «червоної межі». З того часу Москва почала звинувачувати Україну та НАТО у «дестабілізуючій поведінці», зокрема в Чорному морі.

Київ втратив більшу частину своєї військово-морської могутності після анексії Криму, коли Росія захопила більшу частину українського військово-морського флоту. З того часу Україна намагається відновити свій флот за допомогою країн НАТО.

Цього літа Держдепартамент США схвалив потенційний продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI та супутнього обладнання на суму близько 600 мільйонів доларів.

Україна, яка прагне стати членом НАТО, отримала велику партію американських боєприпасів на початку цього року та протитанкові ракети Javelin, що викликало критику з боку Москви, яка заявила, що серйозно стурбована перспективою вступу України до НАТО.