Пентагон надасть огляд військових навчань США, спрямованих на стримування Росії

Білий дім звернувся до Міноборони США із запитом про надання детальної інформації про військові навчання США у Європі, спрямовані на стримування Росії, та їх обґрунтування.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

У виданні відзначають, що експерти висловлювали занепокоєння, що деякі військові місії США у регіоні стали надто провокативними. При цьому джерела видання в адміністрації США відзначають, що Білий дім не прагне скорочувати військові навчання, пише Голос Америки.

“У багатьох випадках, місії включають країни, які не є союзниками по НАТО, наприклад Україну та Грузію. США не мають закріпленого угодами обов’язку захищати ці країни але підтримують їхнє право на суверенітет та надають підтримку їхнім військовим. Обидві країни потерпають від підтримуваних Кремлем вторгнень на їх територію”, – пише The Washington Post.

Видання відзначає, що за президентства Трампа прихильники жорсткої лінії у Пентагоні, Держдепі, та Раді нацбезпеки США “посилили військові дії, прагнучи надіслати сигнал Росії”. The Washington Post вказує, що “у деяких випадках, результатом стали місії, які виходять за певні рамки” (envelope-pushing missions – англ.). ЗМІ наводить як приклади захід американських есмінців у Баренцеве море, навчання американських бомбарувальників B1-B Lancer з українськими винищувачами, проліт американських бомбардувальників B-52, здатних нести ядерну зброю, через повітряний простір України. “Деякі з цих заходів створили небезпечні ситуації”, – пише видання.

ЗМІ звертає увагу на ескалацію військових навчань та випробувань з боку Росії, та наводить думки експертів, які закликають до кращої продуманості американських заходів щодо стриування Росії, вказуючи на ризики створювані нинішнім підходом. Виданея також вказує, що прихильники нинішнього підходу наголгошують, що сама Росія порушує норми і її поведінка має отримати належну відповідь “навіть якщо заходи поблизу території Росії супроводжуються підвищеним ризиком”.

Як повідомлялось, в уряді США вважають, що Росія ще не ухвалила рішення щодо використання військових сил, які накопичуються вздовж кордону України. Але розвідка країни попереджає про можливість російського наступу на початку наступного року.

Раніше президент Росії Володимир Путін звернув увагу на присутність інфраструктури НАТО поблизу кордонів Росії, та заявив, що його країні не потрібні конфлікти, які можуть влаштувати її противники на “західних кордонах”.

“В Румунії та Польщі вже розгорнуті системи протиракетної оборони, які можуть бути легко використані, бо там стоять пускові установки Mk-41, ударні комплекси. Це лише питання кількох хвилин, щоб змінити програмне забезпечення”, – заявив Путін.

Президент Росії наголосив, що Москва має добиватись надання Росії “серйозних довгострокових гарантій забезпечення нашої безпеки на цьому напрямку”. За словами Путіна, Росія не може “так існувати і постійно думати, що там завтра може відбутись”.

Ситуація із накопиченням російських військ, американськими військовими заходами останніх років, які покликані стримати Росію, викликає різні реакції у США.

Видання The Washington Post наводить думку колишнього посла США у Туреччині та високопосадовця Міноборони США за президентства Буша Еріка Едельмана, який вважає, що дії США мають примушувати Путіна замислитись “якщо вони готові робити це заради когось, хто не є союзником, то що б вони зробили, якби я спробував зробити щось у Естонії, Латвії, Литві?”.

Натомість інші експерти закликають США проаналізувати інші можливі підходи до Росії.

Так експерт американської аналітичної компанії Ренд Семюель Шарап на сторінках видання Politico висловив думку, що політика США щодо підтримки України і погрози покаранням Росії можуть бути недостаніми для зміни поведінки Кремля.

“Якби Росію можна було примусити відступитись, то у подібних неприємних компромісах не було би необхідності, – пише Шарап про свою пропозицію, – але це зробити не можна, і ці компроміси необхідні. Росія продемонструвала, що готова докладати дуже значних зусиль щодо України – значно більших ніж США та ЄС”, – пише Шарап.

“Як американка, я не хочу, щоб мої діти, чи діти інших американців, мали воювати у війні – потенційно ядерній війні – з Росією через Україну”, – пише у соціальній мережі Twitter Емма Ешфорд старша дослідниця Scowcroft Center for Strategy and Security, який є частиною аналітичного центру “Атлантична Рада”.

Між тим на сторінках видання Financial Times, колишній американський дипломат Метью Бриза висловлює думку, що накопичення російських військ поблизу кордонів України нагадує вторгнення Росії до Грузії у 2008-му році.

“Повномасштабна війна з Росією була би трагедією на лише для України; вона би також створила найбільшу безпекову кризу для східних членів НАТО близьких до України з часу їх приєднання до НАТО двадцять років тому. Справді, навіть якщо Москва хоче лише добитись важелів впливу на переговорах щодо Києва, поступки Заходу можуть підштовхнути Росію до викликів східному флангу НАТО. Потенційно це може поставити США перед вибором між дотриманням забов’язань щодо колективної оборони перед найбільш східними союзниками, та війної з Росією”, – пише Бриза.