“Газпром” поки не припинятиме постачання газу до Молдови

Російська енергетична компанія “Газпром” поки не припинятиме постачання газу до Молдови у зв’язку із заборгованістю. Про це у середу, 24 листопада, повідомив представник корпорації Сергій Купріянов.

За його словами, уряд Молдови перебуває у діалозі з компанією. Молдовська сторона зобов’язується “повністю здійснити поточні платежі у п’ятницю, 26 листопада”, заявив Купріянов. “Газпром” твердо розраховує на абсолютне виконання Молдовою своїх зобов’язань за контрактом у майбутньому та виплату поточних платежів у строк”, – додав він.

Голова правління “Молдовагазу” Вадим Чебан заявив 22 листопада в ефірі телеканалу Jurnal TV, що компанія отримала попередження від “Газпрому” про можливе припинення поставок через 48 годин, якщо російській корпорації не надійдуть платежі. За словами Чебана, питання опрацьовувалося з урядом.

“Зараз йдеться про касовий розрив, який утворився у нас”, – зазначив голова правління “Молдовагазу”, додавши, що відповідна сума становить 1,3 млрд леїв (близько 65 млн євро).

“У жовтні діяв старий тариф для споживачів… З 1 листопада тариф підвищився, але це було зроблено лише 10 листопада. Тому виникли труднощі із здійсненням виплати”, – пояснив Чебан.

На тлі дефіциту газу у європейських сховищах ціна на газ для Молдови у вересні підскочила до 550 доларів за тисячу кубометрів. Для порівняння: на початку року вона становила 127 доларів за тисячу кубометрів.

Через загрозу енергетичній кризі влада Молдови 22 жовтня оголосила режим надзвичайного стану на 30 днів.