Через діряві труби втрати води в Криму становлять 50%

Керівництво підприємства «Вода Криму» зазначає, що втрати води у мережах на півострові зараз становлять 50%.

Про це в ефірі телеканалу “Міллет” зокрема повідомив генеральний директор підприємства Максим Новак.

За його словами, робітники “переклали” близько 30 кілометрів мереж у Сімферополі, скоротивши добові втрати на 10 тисяч кубометрів, пишуть Крим реалії.

«Вже переклали близько 30 км. мереж, що нам дозволить тисяч на 10 мінімум на добу заощадити втрати води. На 2022 – 2023 роки вже зрозумілі об’єкти, зрозумілі проекти, ми продовжуватимемо дані роботи», – сказав Новак.

Він зазначив, що у кожному регіоні Криму різна втрата води – у Феодосії – 30%, а у Ленінському районі – понад 70%.

«Скільки води не підніми із землі, якщо в тебе діряві труби, ти її втратиш і проблеми не вирішиш. Ці дві складові повинні йти паралельно. Наше головне завдання – протягом трьох років знизити відсоток втрат із 50% хоча б до 20%. Це мета, яка нам поставлена, і ми будемо до неї прагнути, ми зобов’язані цю мету реалізувати», – сказав Новак.

За інформацією російського голови Криму Сергія Аксьонова, скоротити втрати води в Криму на 30-35% вийде, коли систему водопостачання буде відремонтовано та реконструйовано.

30 липня прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін повідомляв, що уряд виділить понад 2 млрд. рублів на ремонт водоводів Криму.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Криму стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима призвели до посухи, стверджують кримські вчені.

З кінця серпня графіки подачі води були запроваджені в Сімферополі, а також у Сімферопольському і Бахчисарайському районах. Пізніше це торкнулося Білогірська і Білогірського району та частково Алушти.

Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксенов не виключив, що Росія може визнати надзвичайною ситуацію з водопостачанням Криму. Він також стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Влада Росії виділила мільярди рублів на будівництво нових водогонів, водозаборів і на буріння свердловин.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає, що, згідно з міжнародним правом, Росія несе повну відповідальність за забезпечення населення Криму водою.

Офіційний Київ стверджує, що постачання води на півострів через Північно-Кримський канал відновиться тільки після деокупації Криму.