До ВР проходять дев’ять партій – опитування

Дев’ять політичних партій подолали б п’ятивідсотковий прохідний бар’єр, якби вибори до Верховної Ради відбувалися найближчої неділі, є шанси на проходження до парламенту ще в однієї партії.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 26-29 листопада.

За партію “Європейська солідарність” проголосували б 17,1% респондентів, що визначилися з вибором, за партію “Слуга народу” – 15%, за “Батьківщину” – 13,3%, за партію “Розумна політика” екс-спікера Дмитра Разумкова – 9,9%, за “Опозиційну платформу – За життя” – 9,2%, за партію “Сила і честь” – 6,7%, за “Українську стратегію Гройсмана” – 5,7%, за Радикальну партію Олега Ляшка – 5,4% і за партію “Наші” – 5,3%, повідомляється на сайті КМІС.

Нижче за прохідний бар’єр, але в межах статистичної похибки від нього результат партії “УДАР”, за яку готові проголосувати 4,5% респондентів.

За партію “Свобода” мають намір проголосувати 2,8% респондентів, за партію Шарія – 2,7%, за “Голос” – 1,8%, за всі інші партії разом узяті – 0,5%.

Крім того, 0,8% загальної кількості опитаних заявили, що не мають наміру брати участь у голосуванні на парламентських виборах, 7,5% мають намір проголосувати проти всіх політсил, а 5,1% не змогли відповісти.

“Варто зазначити, що за формальними ознаками рейтинги таких політичних сил, як “Європейська солідарність” та “Слуга народу” відрізняються в рамках статистичної похибки. Рейтинги “Європейської солідарності” та “Батьківщини” відрізняються понад статистичну похибку, а “Слуги народу” та ” Батьківщини” – у рамках статистичної похибки”, – зазначається у прес-релізі КМІС.

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів 1203 респондентів віком 18 років і більше, які проживають у всіх регіонах України, підконтрольних уряду. Вибірка репрезентативна, статистична похибка з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1 не перевищує 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 12% та 1,4% – для показників, близьких до 5%.