РФ має намір захопити дві третини України – Bild

Німецьке видання опублікувало дані розвідки, згідно з якими вторгнення російських військових відбуватиметься у три етапи. Зазначається, що відповідні плани лежать у шухляді столу Путіна.
Вторгнення російських військ в Україну планується у три етапи.РФ має намір захопити дві третини України - Bild

Про це в суботу, 4 грудня, повідомило німецьке видання Bild із посиланням на джерело в НАТО, знайоме з даними західних розвідок.

Зазначається, що напад планується у три етапи на початку 2022 року з метою захоплення до двох третин території України, включаючи Київ.

Видання повідомляє, що про плани Росії щодо захоплення деяких частин території України було відомо із середини жовтня. Центральне розвідувальне управління США перехопило російські військові повідомлення, насамперед проінформувавши про це власний уряд.

Першим про це повідомило видання The Washington Post сьогодні вранці. За даними газети, Путін планує вторгнення за участю 175 тисяч солдат.

Проте видання BILD дізналося про подробиці про російські плани, які, за словами одного з високопоставлених офіцерів, “лежать у ящику, а Путін ще не вирішив, чи будуть вони реалізовані”.

Згідно з джерелом відомства, за наказом Путіна російська армія завдасть “одночасної атаки з північного Криму через території ОРДЛО на сході та з півночі”. Цей висновок є як оцінкою НАТО, так і заключенням української військової розвідки.

Таким чином, атака може статися наприкінці січня – на початку лютого, якщо Україна та НАТО не дадуть відповідь на вимоги Путіна, повідомляє видання.

Проте в НАТО повідомляють, що атаку розглядають у три етапи, кожна фаза може бути останньою в операції, якщо реакція Заходу на вторгнення призведе до переоцінки ситуації.

Фаза 1: Південь

На першому етапі буде захоплено південь України, “щоб забезпечити постачання до Криму, а також відрізати Україну від моря та, отже, від постачання”, – сказав BILD офіцер служби безпеки.

Росія планує використати десантні кораблі, які були перекинуті з Балтійського моря до регіону навесні, “для перевезення танків та військ з Криму на околиці Одеси”, – сказав високопоставлений офіцер західної розвідки.

Ще один високопоставлений військовий був ще конкретнішим. За його словами, російські плани передбачають проведення десантної операції “на схід від Одеси, між містами Фонтанка та Коблево”. Російські війська “просунуться на північний схід від міста, потім повернуть ліворуч і просунуться в Придністров’я”. Цей напад оточив би Одесу.

Водночас у Херсонській області вздовж річки Дніпро проводитимуться “повітряно-десантні операції спецназу”, які заблокують мости через найважливішу річку країни і таким чином припинять постачання. “З Криму спочатку буде лише артилерійський вогонь по сильних українських позиціях. Тоді українські війська будуть пов’язані тут і не зможуть відбити мости за ними”.

Так само російські танкові частини, знову ж таки за підтримки військово-морського флоту та авіації, будуть просуватися на захід з окупованого Донбасу на сході України, потім розділяться та просунуться, з одного боку, у Запоріжжя (найважливіший військовий центр на півдні України) та далі з іншого боку просуватимуться у бік Криму.

Якщо це вдасться, весь південь України опиниться під контролем Росії, і Путін збудує коридор з Росії до кордону НАТО з Румунією.

Фаза 2: Північний схід

Паралельно з першою фазою війни авіація Путіна та балістичні ракети послаблять військовий потенціал України по всій країні.

Якщо Кремль визнає, що умови для цього виконані, російські танкові частини можуть перейти кордон у Луганській та Харківській областях та просунутися до великих міст Дніпро та Полтава.

“Перш за все, вони оточуватимуть міста і відключатимуть електрику, газ та постачання продовольства. За кілька тижнів росіяни можуть уславити себе як рятівників мирних жителів, вторгнутися в капітулюючі міста та врятувати українське населення від голоду чи смерті”, – пояснює один із офіцерів.

Фаза 3: Київ

На третьому етапі кремлівська армія наступатиме на Київ із півночі. “Звичайно, це може статися і на початку війни, якщо цього вимагатимуть обставини”, – сказало BILD джерело.

Стратеги НАТО не впевнені, чи буде Лукашенко брати участь у бойових діях з Білорусі. Хоча диктатор нещодавно заявив про це, це ще не вирішено.

Якщо Білорусь буде готова стати як відправна точка для російських або навіть білоруських атак, це буде план Росії щодо оточення та облоги Києва з північного сходу та північного заходу за допомогою кліщів.

Згодом російські війська просунуться “приблизно до лінії Коростень-Умань, щоб відрізати постачання із Західної України. Тоді можна було б чекати на капітуляцію Києва, а значить, і Україну під тиском Заходу”.

В результаті такого сценарію, про який Кремль, мабуть, має плани, які тепер відомі західним спецслужбам, Росія займе близько двох третин нинішньої території України. Інший інсайдер сказав: “Якщо Росія вторгнеться, санкції все одно будуть. Тоді вже немає сенсу зупинятися на півдорозі”.

Відступ українських військ

Наразі військові негативно ставляться до оцінки обороноздатності України. “Українці будуть боротися, але вони не зможуть протистояти великому наступу росіян”, – сказав BILD високопосадовець. “Якщо їх не буде повністю знищено”, київські збройні сили відійдуть на захід країни.

Інший співробітник BILD: “Американських протитанкових ракет Джавелін далеко не вистачить для всіх російських танків, а турецькі безпілотники Байрактар-легкий здобич для російських бойових літаків”.

Для захисту України негайно знадобляться сучасні західні зенітні ракети типу Патріот та протикорабельні ракети типу Гарпун.

Офіцер західної служби безпеки сказав: “Союзники зараз переосмислюють постачання зброї в Україну. Але це рішення не може виходити від НАТО, а лише від його суверенних членів”.

Напередодні глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що можлива ескалація з боку РФ може статися наприкінці січня 2022 року.