Запуск ракети Atlas V із супутниками в інтересах Пентагону і NASA перенесено через технічні проблеми

Запуск ракети-носія Atlas V із супутниками в інтересах космічних сил США і NASA, який планувався в неділю, перенесений на добу через виниклі технічні проблеми, повідомила компанія United Launch Alliance (ULA).

“Запуск ракети Atlas V з місією STP-3 в інтересах космічних сил скасовано. Під час підготовчих операцій було виявлено витік у системі подачі ракетного палива з наземного сховища. Запуск тепер планується здійснити в понеділок, 6 грудня о 04:04 за часом східного узбережжя США”, – йдеться в повідомленні.

Запуск буде зроблено з 41-го стартового комплексу на базі космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді.

У рамках місії Space Test Program-3 (STP-3) ракета, зокрема, має вивести на геостаціонарну орбіту заввишки 35,4 тис.км експериментальний військовий супутник STPSat-6 із системою Space and Atmospheric Burst Reporting System-3 для відстеження космічних і атмосферних вибухів, який створений Національним управлінням ядерної безпеки США (NNSA).

Він забезпечує виявлення ядерних вибухів і відстеження даних про космічне середовище і призначений для доповнення детекторів ядерної детонації на борту сучасних космічних апаратів GPS.

Ракета також виведе на орбіту в інтересах NASA експериментальний супутник LCRD-демонстратор ретранслятора лазерного космічного зв’язку (Laser Communications Relay Demonstration). За даними американського космічного агентства, на апараті буде апробована технологія інфрачервоної лазерної ретрансляції, яка дасть змогу супутникам передавати дані двостороннього зв’язку між Міжнародною космічною станцією і Землею з геосинхронної орбіти на Землю зі швидкостями порядку 1.2 Гбіт. Крім цього, система лазерного зв’язку дасть змогу значною зменшити вагу, габарити і енергоспоживання порівняно з іншими апаратами зв’язку. Супутник матиме пропрацювати на орбіті два роки.

Крім того, ракета несе адаптер корисного навантаження LDPE-1, призначений для розгортання малих військових супутників, і ще шість апаратів космічного стеження в інтересах Пентагону, технічні дані яких засекречені.

Усі космічні апарати будуть виведені на орбіту приблизно через сім годин після старту ракети.

Двоступенева ракета-носій Atlas V створена компанією ULA, яка є спільним підприємством корпорацій Boeing і Lockheed Martin, що здійснює запуски в інтересах Пентагону і американського розвідувального співтовариства. Вона має кілька конфігурацій, які відрізняються кількістю твердопаливних прискорювачів і корисним навантаженням, що і закидається на орбіту.