У Києві викрили чиновників на хабарях за розміщення реклами

У суд направлено обвинувальний акт на керівника КП Управляюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва, двох його підлеглих і посередника.

Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

Зазначається, що чиновники організували схему отримання хабарів за безперешкодне узгодження дозволів на розміщення зовнішньої реклами господарювання (ч.3 ст.368, ч.5 ст.27, ч.3 ст.368 КК України).

“Посадові особи КП Управляюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва, діючи за попередньою змовою між собою та екс-керівником одного з ЖЕД Печерського району м. Києва, з метою власного збагачення, запровадили схему систематичного отримання неправомірної вигоди від підприємців за надання погоджень розміщення зовнішньої реклами на об’єктах житлового фонду”, – йдеться в повідомленні.

Представники суб’єктів господарської діяльності зверталися до посадових осіб комунального підприємства для отримання дозволу на розміщення об’єктів зовнішньої реклами – їм відмовляли. Надалі з підприємцями зв’язувалася посередник (колишня начальник ЖЕД) і повідомляла, за яку суму може бути вирішено це питання.

Задокументовано, що посередник діяла в змові з посадовими особами комунального підприємства, погоджувала з ними зустрічі, а також обговорювала їхні результати. Свої послуги чиновники оцінювали в сумі від 300 до 500 доларів за один дозвіл.

Зазначається, що під час досудового розслідування задокументовано факт здирництва, передачі й отримання учасниками злочинної схеми неправомірної вигоди на суму 1 700 доларів від представника компанії, яка веде рекламну діяльність. Протягом березня-квітня 2021 року вказана компанія неодноразово зверталася до комунального підприємства за дозволом на розміщення об’єктів зовнішньої реклами, але їй постійно відмовляли.

Під час контролю за скоєнням злочину у формі спеціального слідчого експерименту 13 травня 2021 року під час передачі другої частини хабаря в сумі 1 100 доларів і надання вже оформлених дозволів на розміщення об’єктів зовнішньої реклами учасників злочинної схеми затримали.

З метою подальшої спеціальної конфіскації в дохід держави на майно обвинувачених накладено арешт на суму понад 2 млн грн.

Фігурантам загрожує покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.