Сенатори досягли угоди, яка дозволяє уникнути дефолту США

Американські сенатори досягли угоди про ухвалення закону одноразової дії, що дозволить демократам підняти стелю держборгу та уникнути кредитного дефолту без підтримки республіканців

Палата представників схвалила цей захід увечері у вівторок. Очікується, що ініціатива буде схвалена Сенатом найближчими днями, що дозволить законодавцям уникнути кризи простою більшістю 51 голос у верхній палаті.

Минулого тижня Центр двопартійної політики заявив, що, за його розрахунками, момент, коли США не зможуть виконувати свої зобов’язання щодо обслуговування боргу, настане між 21 грудня та 28 січня.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що рішення має бути ухвалене ще раніше, не пізніше наступного середи, 15 грудня.

«Ніхто не хоче стати свідком дефолту США за своїми боргами. Як попередила міністр Єллен, дефолт може зруйнувати все, що ми зробили для відновлення після кризи з ковідом», – заявив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер, виступаючи на засіданні палати.

«Ми не хочемо стати свідками цього, і я не думаю, що ми станемо, і я продовжую дякувати своїм колегам за сумлінну співпрацю з метою збереження повної довіри та поваги до Сполучених Штатів», – додав він.