Україна скасувала мито на імпорт автомобілів з Білорусі

Україна скасувала своє рішення, згідно з яким імпорт із Білорусі моторних колісних засобів обкладався 35-відсотковим захисним митом.

Відповідне рішення міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі опубліковано в газеті Урядовий кур’єр і набуло чинності.

Це рішення, ухвалене 16 квітня, не має відношення до політичних санкцій проти Олександра Лукашенка. Воно було прийняте за скаргою асоціації УкрАвтоПром і від початку викликало критику юристів.

У відповідь Мінськ оголосив про запровадження ліцензування українських товарів, до списку яких потрапили традиційні групи вітчизняного експорту: керамічна плитка, шпалери, радіатори, холодильники, папір, ДСП/ДВП, кондитерські вироби, соки та пиво. Вимоги ліцензування призвели до витіснення зазначених українських товарів із білоруського ринку.

За даними Європейської правди, Мінськ гарантує скасування цього ліцензування протягом тижня після скасування захисного мита на білоруські автомобілі.

Проте не виключено, що ця угода не призведе до покращень для українських експортерів. Водночас у Мінську анонсували нові санкції, серед яких заборона імпорту товарів із країн, які ввели санкції проти Білорусі. Втім, за словами співрозмовника видання, близького до уряду, Білорусь гарантує “розмежування політичних санкцій із торговельними відносинами”. Це означає, що Мінськ гарантує скасування обмежень щодо українського експорту. Інакше, додає співрозмовник видання, Київ має можливість оперативно повернути 35-відсоткове захисне мито.