Україна та Хорватія підписали декларацію щодо підтримки європейської перспективи України

Україна та Хорватія підписали спільну декларацію щодо підтримки європейської перспективи України, заявив президент України Володимир Зеленський.

“Важливим є підписання сьогодні спільної декларації щодо підтримки європейської перспективи України. Хорватія є вже шостою державою Європейського Союзу, з якою Україна підписала такий важливий політичний документ. Високо цінуємо і підтримку з боку наших хорватських партнерів щодо руху України до членства в альянсі (НАТО – ІФ)”, – заявив Зеленський на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем у середу в Києві.

Як повідомляється на сайті Офісу президента, документ визначає пріоритетні напрями співпраці між Україною та Хорватією в межах стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в Європейському Союзі, у ньому відзначено спільний інтерес України та Хорватії щодо безпеки і стабільності в регіоні та Європі й важливість дотримання принципу непорушності міжнародно визнаних кордонів.

У декларації підтверджено значний прогрес, досягнутий Україною в імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, а також визначено ключові напрями подальших реформ.

Зі свого боку прем’єр-міністр Хорватії зазначив, що Декларація про підтримку європейської перспективи України стала підтвердженням того, що реалізується на практиці багато років.

“Ми підтримуємо європейські ініціативи України, підтримуємо процеси реформ і вважаємо, що це найкращий шлях для того, щоб покращити якість життя українців та пристосувати правову систему й економічний ринок”, – наголосив він.

Крім того, в межах прес-конференції для представників ЗМІ було зазначено, що Хорватія передасть Україні досвід реінтеграції окупованих територій.

“Ми погодили з прем’єр-міністром Хорватії план дій робочої групи з передання хорватського досвіду мирної реінтеграції тимчасово окупованим територіям України. Цей документ ми підпишемо в Брюсселі 15 грудня”, – сказав Зеленський.

Окрему увагу також було приділено поглибленню торговельної співпраці та диверсифікації постачання енергоносіїв.

Зеленський також подякував хорватській стороні за ініціативу з відкриття туристичного офісу в Україні й привітав із 30-річчям встановлення дипломатичних відносин між двома країнами.