Байден у розмові із Зеленським підтвердив, що США підтримують курс України на вступ до НАТО

Під час півторагодинної телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським президент США Джо Байден повідомив свого співрозмовника про свої нещодавні переговори з російським лідером Володимиром Путіним і обговорив із Зеленським небезпечну ситуацію, що складається на російсько-українському кордоні.

Про це повідомила прес-секретар Білого дому Джен Псакі.

Відповідаючи на прохання журналіста розповісти про розмову Байдена з Зеленським, Псакі сказала, що президент США, зокрема, обговорив з українським лідером «глибокі побоювання у зв’язку з нарощуванням російських сил на українському кордоні та зобов’язання щодо вживання рішучих заходів у разі військової ескалації» з боку Росії.

Псакі нагадала, що в бесіді з Путіним Байден ясно дав зрозуміти російському президенту, що можлива агресія проти України спричинить «значні та серйозні» наслідки та спільну відповідь з боку Сполучених Штатів та їхніх європейських союзників.

Псакі додала, що Джо Байден «безперечно підтримує прагнення України… приєднатися до альянсу». Однак для того, щоб це сталося, Україна має відповідати вимогам, які висуваються до потенційних членів НАТО, включаючи, наприклад, боротьбу з корупцією, наголосила Псакі.

«Очевидно, що країни-партнери НАТО та керівництво НАТО повинні визначити, як виглядатиме подальший шлях входження України до складу альянсу», – додала Джен Псакі, наголосивши, що Вашингтон підтримують євроатлантичний курс Києва.

Прес-секретар Білого дому спростувала повідомлення про те, що Сполучені Штати нібито «чинять тиск» на Україну для того, щоб Київ пішов на територіальні поступки щодо районів на сході країни, окупованих проросійськими сепаратистами.

“Це абсолютна брехня”, – заявила Псакі.

Після розмови з Джо Байденом Володимир Зеленський написав у своєму Твіттері, що він, зокрема, обговорив сьогодні з президентом США можливі формати врегулювання конфлікту (війни – ред.) на сході України.

«Президент США поінформував мене про зміст своїх переговорів із Путіним. Ми також обговорили можливі формати врегулювання конфлікту на Донбасі та торкнулися курсу внутрішніх реформ в Україні», – йдеться у твіті Зеленського.