Астрономи підтвердили загальну теорію відносності – Лензе – Тірринга

Астрономи протягом 16 років спостерігали за системою PSR J0737-3039 та підтвердили загальну теорію відносності – Лензе – Тірринга.

Відповідну статтю опубліковано в науковому журналі Physical Review X.

“Нам вперше вдалося побачити, що викривлення простору – часу під дією сильних гравітаційних полів не тільки сповільнює світло, а й викривляє його, змушуючи відхилятися від колишньої траєкторії на 0,04°. Раніше астрономам не вдавалося простежити за поведінкою світла за таких умов”, – розповіла професор Університету Британської Колумбії та один із авторів дослідження Інгрід Стейрс.

Теорія відносності свідчить, що будь-який масивний об’єкт, що обертається, “закручує” простір навколо себе, що і називається ефектом Лензе – Тірринга.

Навіть більше, за великою маси та щільності об’єкта цей ефект впливає на орбіти та осі обертання будь-яких тіл та частинок, що рухаються навколо нього, і в такому разі вони відхиляються від звичної траєкторії.

Система PSR J0737-3039, за якою спостерігали астрономи, знаходиться у сузір’ї Корми. Це два пульсари, які обертаються навколо спільного центру мас.

Відстань між пульсарами системи PSR J0737-3039 дуже мала. Через це їхні гравітаційні поля впливають на частоту випромінювання та інші властивості.

Астрономи точно виміряли відстань до цього об’єкта, визначили маси пульсарів та інші властивості. Це підтвердило “хитання” осей обертання й орбіт пульсарів і показало, що швидкість і траєкторія руху частинок світла, що огинають нейтронні зірки, змінюється через ефект Лензе – Тірринга.