Суд заблокував конкурс з обрання голови антикорупційної прокуратури

Окружний адміністративний суд Києва скасував порядок роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), фактично заблокувавши конкурс з обрання голови цього органу.

“За результатами розгляду справи судом було прийнято рішення про часткове задоволення позовних вимог шляхом скасування порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад”, – йдеться в повідомленні суду в понеділок. Суд мотивував своє рішення тим, що у зв’язку зі змінами в законодавстві починаючи з 16 липня 2015 року конкурсна комісія була позбавлена повноважень приймати цей порядок. Крім того, в законодавстві не було врегульовано питання, кому ці повноваження передавалися.

В офісі президента України заявили в п’ятницю, що ознайомлені з рішенням суду. “Це рішення суду не є остаточним і буде детально проаналізовано відповідно до вимог Закону. Після цього можна буде робити ґрунтовні висновки з приводу такого рішення”, – зазначили в офісі, додавши, що п’ятий, завершальний етап конкурсу “може і повинен відбутися вчасно, згідно з тими календарними орієнтирами, які визначила конкурсна комісія”.

Комісія з відбору кадрів у САП складається з 11 осіб: чотирьох представників Ради прокурорів і семи представників, делегованих Верховною Радою. Посольства ЄС і США в Україні раніше заявляли, що від прозорості обрання нового керівника САП залежатиме подальша підтримка Києва.

Міжнародні партнери України неодноразово вказували її керівництву на проблему корупції. З метою протидії корупції в країні створено мережу спеціалізованих структур, таких як Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Вищий антикорупційний суд.