Байден та Зеленський провели телефонну розмову

Президенти США та України Джо Байден та Володимир Зеленський провели телефонну розмову.

Байден заявив Зеленському про готовність США та їхніх союзників до заходів у відповідь щодо РФ у разі її “вторгнення” в Україну.

“Президент Джозеф Байден-молодший сьогодні поговорив із Президентом України Володимиром Зеленським. Президент Байден ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати, їхні союзники та партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну”, – йдеться в повідомленні.

Байден у телефонній бесіді заявив Зеленському про підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України.

“Лідери висловили підтримку дипломатичним зусиллям, які розпочнуться наступного тижня з двостороннього діалогу про стратегічну стабільність, в НАТО через Раду Росія-НАТО та в Організації з безпеки та співробітництва в Європі”, – зазначає Білий дім.

Також повідомляється, що Президент Байден наголосив на прихильності Сполучених Штатів та їхніх союзників та партнерів принципу «нічого про тебе без тебе».

“Він підтвердив прихильність Сполучених Штатів до суверенітету та територіальної цілісності України. Він також висловив підтримку заходам зміцнення довіри для деескалації напруженості на Донбасі та активної дипломатії для просування виконання Мінських угод на підтримку нормандського формату», – йдеться в повідомленні.

Пізніше Зеленський на своєму Твіттері прокоментував розмову з Байденом.

«Перша міжнародна розмова року з Джо Байденом доводить особливий характер наших стосунків. Обговорили спільні дії України, США та партнерів щодо збереження миру в Європі та недопущення подальшої ескалації, реформи та деолігархізації. Цінуємо непохитну підтримку України», – заявив Зеленський.

Нагадаємо, переговори між США та Росією в Женеві розпочнуться 9 січня і продовжаться до 10 січня. До того часу Сполучені Штати перебуватимуть у тісних консультаціях з партнерами, зокрема з урядом України.

Раніше відбулась розмова Байдена і Путіна на тлі нагромадження російських військ поблизу України. 12 січня відбудуться переговори між Росією та НАТО, а 13-го – засідання ОБСЄ.

Раніше цього місяця російська сторона висунула до Заходу низку умов, серед яких – обмеження розширення НАТО на Схід. В НАТО відкинули право вето третіх країн на розширення Альянсу.