Росія становить загрозу для Європи та НАТО — естонський міністр оборони

Європа та НАТО стикаються із явною загрозою з боку Росії, заявив міністр оборони Естонії Калле Лаанет під час святкування річниці закінчення війни за незалежність країни від Радянської Росії.

Слова наводяться на сайті міністерства оборони Естонії.

За словами Лаанета, безпека Європи та Альянсу стикається з явною загрозою з боку Росії, яка не дозволяє іншим державам “жити мирно та демократично”. “Інші країни просто розглядаються як території, які потрібно завоювати, а не як незалежні держави, народи яких мають свою власну мову та культуру та невід’ємне право обирати напрямок свого розвитку та партнерів”, — сказав міністр.

Виступаючи на церемонії, Лаанет також зазначив, що Естонія має сильних союзників, які допомагають їй зберігати світ.

3 січня у країні згадують тих, хто загинув під час війни за незалежність проти Радянської Росії. Конфлікт почався у листопаді 1918 року і завершився 3 січня 1920 року після підписання мирного договору наприкінці грудня 1919 року.

У грудні минулого року президент Естонії Алар Каріс заявив, що США та країнам НАТО не слід розглядати пропозиції Росії щодо гарантій безпеки, які включають нерозширення альянсу на схід. “Про обговорення цих пунктів, я вважаю, не може бути й мови”, — заявив президент Естонії. Каріс назвав побажання Росії “командами”.