«Укргазвидобування» скупилось у двох виробників бетонними плитами на 300 мільйонів

АТ «Укргазвидобування» у грудні за результатами тендеру уклало дві угоди про купівлю залізобетонних плит на 299,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Усього замовили 20 тис плит ПАГ-14 Ат-V (6000х2000х140 мм). Половина коштує по 15 000 грн. Їх поставить на Харківщину ТОВ «Завод залізобетонних конструкцій «Еталон» за 150,00 млн грн. Інша половина коштує по 14 970 грн. Їх поставить на Полтавщину ТОВ «Світловодський завод залізобетонних виробів» за 149,70 млн грн. Вони є виробниками, пишуть Наші гроші.

У квітні 2020 року «Укргазвидобування» купувало їх на 44% дешевше – по 10 391 грн. До складу плит входить сталева арматура. Відтоді ціна сталі на біржі LME зросла на 88%. У квітні 2020 року вона становила $248 за тонну, а в грудні 2021 року – $466-468 за тонну.

«сталь біржа до плит»

Переможці змагались між собою. Економія склала 2% від очікуваної суми 306,75 млн грн.

Фірма «Senso Dynamics Llc» (США) вимагала повідомити точні адреси та кількість плит до відвантаження. Замовник відповів, що ця інформація буде в рознарядках. Ще «Senso Dynamics Llc» скаржилась на доставку автомобільним транспортом на об’єкти, мовляв, завод у Казахстані відправляє залізницею. Замовник наполіг на своїх умовах поставки.

Три фірми не допустили до торгів. Виробник ТОВ «Прімум Актив» не заповнив таблицю «Інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, подав графік поставки не за формою та не зазначив у технічному завданні клас плит. Інші дві фірми – ТОВ «Компанія «Моноліт Союз» і ТОВ «Класика комфорту» – були дилерами виробника «ЗЗБК «Еталон». Однак «Моноліт Союз» в одній з таблиць замість виробника вказав лише країну походження і подав сертифікат відповідності, де було зазначено не всі необхідні технічні характеристики. А «Класика комфорту» подала «Документ о качестве №819» без перекладу на українську мову, де також були не всі технічні характеристики.

«Класика комфорту» вимагала переглянути рішення про її відхилення, заявивши, що замовник наголошує на одному документі російською мовою, хоча фірма подала всю необхідну інформацію в інших, зокрема в сертифікатах. Проте замовник не відповів.

Як і на нещодавній закупівлі труб, ДАСУ під заперечення замовника визнала ненадання інформації на її запит порушенням. Йшлося про обґрунтування характеристик товару та очікуваної вартості, а також про членів тендерного комітету, які розглядали пропозиції.

Харківський завод «ЗЗБК «Еталон» належить Андрію Казарінову і Сергію Кувікову.

«Світловодський завод залізобетонних виробів» зі Світловодська Кіровоградської області має статутний капітал 1 тис грн. Зараз фірма належить директору Олександру Коломійцю з-під Світловодська. Раніше нею володів Артур Семенюта з Полтавщини.