З січня скасовується мораторій на ініціювання процедури банкрутства

5 січня у «Голосі України» (№1) було опубліковано закон, яким вносяться змін до Кодексу України з процедур банкрутства.

Скасування мораторію на процедури банкрутства на час карантину. Законом 1944-IX скасовується заборона на ініціювання процедури банкрутства на час дії карантину.

Йдеться про можливість звернень кредиторів до суду про визнання боржників – юридичних осіб банкрутами за вимогами, що виникли з 12 березня 2020 року. Тобто знімаються всі обмеження щодо процедури банкрутства юросіб-боржників за вимогами, що виникли як до запровадження карантину, так і виникли чи непогашені під час його дії. До речі, зі заявами щодо порушення справ про банкрутство звертатися до суду можуть й податкові органи. Тож мораторій знятий й для них як для кредиторів.

Крім того, скасовується можливість продовження місячного строку для звернення боржника зі заявою про відкриття у справі про банкрутство, якщо задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до реальної загрози неплатоспроможності (ч. 6 ст. 34 Кодексу про банкрутство).

До речі, керівник, який допустив пропуск цього строку, несе солідарну відповідальність за боргами юрособи. Втім, цей строк може бути продовжений судом у разі, якщо боржник доведе, що неможливість дотримання цього терміну була спричинена карантинними обмеженнями через COVID-19. В такому разі кредитори вже не зможуть пред’явити свої вимоги до керівника боржника.

Також комітет кредиторів та забезпечений кредитор з 06.01.2022 вже не зможуть приймати рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника.

Законодавці залишили норму, яка на період дії карантину та протягом 90 днів з дня його скасування зупиняє нарахування:

відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктиризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника;
штрафних санкції за невиконання боржником таких зобов’язань.
Щодо прострочених зобов’язань, передбачених планом санації чи реструктуризації боргів боржника, то зміни, що вносяться Законом №1944, не впливають на їх розстрочення на строк виконання плану санації чи реструктуризації боргів боржника.