У Сенаті підготовлено санкції проти РФ на випадок, якщо вона вторгнеться в Україну

Санкції будуть введені проти високопосадовців російських офіційних осіб, включаючи Володимира Путіна, а також проти ключових банківських структур РФ, якщо Москва розпочне військові дії проти України.

Про це заявили в середу сенатські демократи, говорячи про новий законодавчий акт, підготовлений у верхній палаті Конгресу.

Про ініціативу законодавців-демократів та представлену ними доповіді повідомила газета Washington Post.

Крім санкцій, законопроект передбачає кроки щодо зміцнення безпеки України та закликає США «розглянути всі доступні та належні заходи» для забезпечення того, щоб газопровід «Північний потік – 2» – «інструмент зловмисного впливу Російської Федерації» – не був введений у дію.

Як зазначається у поданій сенаторами-демократами доповіді, дія законопроекту поширюється і на компанії в Росії, які пропонують безпечні системи обміну повідомленнями, зокрема SWIFT, які банки використовують для обміну ключовою інформацією з іншими фінансовими установами.

Згідно з повідомленням Washington Post, майже два десятки сенатських демократів, зокрема лідер більшості Чак Шумер, вже підтримали законопроект, розроблений головою Комітету з міжнародних відносин Робертом Менендесом.

Представник Ради національної безпеки повідомив, що Білий дім підтримує законопроект Менендеса, який «викличе серйозні витрати для російської економіки», якщо Росія продовжить вторгнення в Україну.

За словами джерела, ініціатива, яку просуває у своєму законопроекті сенатор-республіканець Тед Круз, не сприяє протистоянню російської агресії та захисту України.

Декілька сенаторів-демократів заявили ввечері в понеділок після зустрічі з представниками адміністрації Байдена, що, на їхню думку, санкції проти «Північного потоку – 2», за які виступає Круз, можуть завдати шкоди американо-німецьким відносинам.