Верховний суд США скасував указ Байдена про обов’язкову вакцинацію

Верховний суд США 13 січня заблокував дію мандата, виданого раніше президентом Джо Байденом, на обов’язкову вакцинацію або тестування на COVID-19 співробітників великих компаній (зі штатом у 100 і більше працівників).

Судді стверджують, що Управління з охорони праці (OSHA) не мало повноважень видавати правило, яке стосується понад 80 млн працівників.

“Хоча Конгрес, безперечно, надав OSHA повноваження регулювати ризики, пов’язані з роботою, він не надав цьому агентству повноважень регулювати громадську охорону здоров’я у ширшому сенсі. Вимога вакцинації 84 млн американців, відібраних просто тому, що вони працюють у компаніях з більш ніж 100 співробітників , безумовно, належить до останньої категорії”, – йдеться у опублікованому Верховним судом рішенні.

Верховний суд також підтримав мандат на вакцинацію для медичних працівників у установах, які фінансуються з федерального бюджету.

Тим часом президент США Джо Байден заявив, що розчарований рішенням суду про обов’язкову вакцинацію співробітників великих компаній.

“Я розчарований тим, що Верховний суд вирішив заблокувати вимоги здорового глузду щодо порятунку життя співробітників великих підприємств, які були засновані як на науці, так і на законі”, – цитують заяву Байдена ЗМІ.

“Цей надзвичайний стандарт дозволяв роботодавцям вимагати вакцинації або дозволяти працівникам відмовлятися від вакцинації за умови, що вони проходили тестування раз на тиждень і носили маску на роботі”, – наголосив Байден.

Президент пообіцяв чинити тиск на компанії, щоб вони добровільно створили власні вимоги до вакцин або тестів.

“Я закликаю лідерів бізнесу негайно приєднатися до тих, хто вже зробив крок уперед, включно з третиною компаній зі списку Fortune 100, та запровадити вимоги до вакцинації для захисту своїх працівників, клієнтів і спільнот”, – додав Байден.

Тим часом, прессекретар Білого дому Джен Псакі у четвер назвала рішення щодо обов’язкової вакцинації медичних працівників “хорошими новинами”.

“Вимоги до медичних працівників, які підлягають вакцинації, врятують життя пацієнтів, а також життя лікарів, медсестер та інших осіб, які працюють у медичних закладах”, – сказала вона під час брифінгу.

Про нові вимоги оголосили 5 листопада. Згідно з ними, десятки мільйонів американців, які працюють у компаніях зі 100 і більше співробітниками, мають бути повністю вакциновані від COVID-19 до початку 2022 року або проходити щотижневе тестування на вірус.

Вимоги мали стосуватися близько 84 мільйонів працівників середнього і великого бізнесу.

Положення мали змусити компанії вимагати, щоб невакциновані працівники показували негативні тести на COVID-19 принаймні раз на тиждень і носили маску під час роботи.

Кілька штатів подали судові позови проти нових правил, що мали б почати діяти 4 січня.