На Львівщині почали культивувати їстівних жаб

На Львівщині в селі Яблунівка Буського району почали культивувати їстівних жаб — на равликовій фермі Tante Snails.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Agravery.com.В Україні вирощують унікальних жаб – AgroNews

«Ідея ця з’явилася завдяки місцевому ландшафту та французькій кухні: на фермі була місцина, де збиралася вода, з цим треба було щось зробити. У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно?» – розповів співвласник ферми Tante Snails Андрій Дзюбан.

В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але як саме — цю інформацію не знайшли, хоча довго шукали. Не виявили в країні і жодного науковця, який би опікувався цим питанням.

«В нашій державі також працюють експортери жаб’ячих лапок, але, наскільки відомо, вони постачають до ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкова. З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів», – зазначив співвласник ферми.

У 2021 році на фермі Tante Snails виростили біля тонни жаб. Все що отримали — продали не виходячи за межі господарства. Тут є дегустаційна зона, де туристи залюбки ласують жаб’ячими лапками. Орієнтовна ціна на заморожений напівфабрикат — 450−650 грн./кг, вартість залежить від «калібру» смаколика.

«Нашими їстівними жабами постійно цікавляться — на ферму часто телефонують. Цей продукт делікатесний, дорогий — завойовує популярність, на нього є стабільний попит в середині країни. Скільки б ми не виростили жаб, бачу, що все можна збути по непоганій ціні. Навіть не треба думати про експорт», — додав Андрій Дзюбан.