Транзит газу через Україну рекордно впав

У першій половині січня середньодобовий транзит газу через газотранспортну систему (ГТС) України становив 52,4 млн куб. м – це мінімальний транзит за останні 4 роки.

Про це повідомив голова ОГТСУ Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook.

“Газпром не став бронювати на лютий додаткову транзитну потужність через Україну, незважаючи на таку можливість. До речі, за 16 діб січня 2019 року середньодобовий обсяг транзиту становив понад 250 млн куб. м газу, у “ковідному” 2020-му – 83,4 млн куб. м, у 2021-му – 124,6 млн куб. м, у 2022-му – тільки 52,4 млн куб. м газу”, – написав Макогон.

З його сліва, це свідчить, що так Газпром змушує Європу сертифікувати газопровід Північний потік–2, який поставлятиме газ в обхід України.

“Висновки напрошуються самі: Газпром не зацікавлений допомагати країнам ЄС в кризовий період”, – резюмував Макогон і додав, що триває тиск на Європу для запуску Північного потоку–2.

Нагадаємо, кількома днями раніше повідомлялося, що Газпром не забронював на лютий додатковий транзит через Україну. Також Газпром відмовився від бронювання потужностей польської ділянки газопроводу Ямал–Європа.

За підсумками 2021 року транзит газу в Європу українською ГТС зменшився на 25% порівняно з 2020 роком і становив 41,6 млрд куб. м. Торік середньодобовий обсяг транзиту становив 114 млн куб. м газу на добу, в окремі періоди знижувався до 67 млн кубів.