Боррель, Блінкен, Столтенберг та голова ОБСЄ провели консультації щодо РФ та України

Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель обговорив українську кризу та російські пропозиції щодо європейської безпеки з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, генеральним секретарем НАТО Йєнсом Столтенбергом та чинним головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Польщі Збігневом Рау.

“Вони обговорили нарощування Росією військової могутності навколо України, а також поточні двосторонні та міжнародні дипломатичні відносини, пов’язані зі спробами Росії перевизначити механізми безпеки в Європі”, – йдеться у поширеному комюніке Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС) за підсумками чотиристоронньої телефонної розмови.

У повідомленні ЄВС наголошується, що сторони “підтвердили необхідність дотримання основних принципів існуючої архітектури європейської безпеки, закріплених, зокрема, в рамках ОБСЄ”.

“Вони підкреслили свою рішучість продовжувати інтенсивні консультації щодо визначення шляхів врегулювання ситуації за допомогою двосторонньої та багатосторонньої дипломатичної взаємодії, представляючи сильний, чіткий та єдиний трансатлантичний фронт”, – сказано в документі.

ЄВС у зв’язку з цим нагадує, що міністри закордонних справ держав-членів ЄС на зустрічі у французькому Бресті минулого тижня домовилися про подальше зміцнення координації зі Сполученими Штатами та НАТО, а також про розширення співробітництва Європейського союзу в рамках ОБСЄ та попросили високого представника ЄС у закордонних справах Бореля координуватиме цю діяльність.

У Брюсселі також повідомляють, що чотиристороння телефонна розмова відбулася після нещодавніх обмінів думками між партнерами, зокрема з українськими колегами та напередодні переговорів США з Росією.

“Міністри закордонних справ ЄС продовжать обговорення цього питання на майбутньому засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС у Брюсселі у понеділок. Високий представник Боррель запросив держсекретаря Блінкена приєднатися до цієї зустрічі”, – оголосила ЄЗС.