Байден: вторгнення Росії в Україну “стане катастрофою” для Москви

Президент США Джо Байден виступив у середу із твердженням, що вторгнення Росії в Україну “стане катастрофою” для Москви.

“Це буде катастрофою для Росії, якщо вони далі завойовуватимуть Україну”, – заявив Байден на прес-конференції.

За його словами, російський лідер Володимир Путін не бачив санкцій, подібних до тих, які Вашингтон готує на випадок ескалації.

Зокрема РФ чекають фінансові санкції, вона не зможе проводити операції з доларом.

“Якщо вони підуть на це, якщо вони вторгнуться, то заплатять за це. Їхні банки не зможуть здійснювати операції з доларами”, – зазначив Байден.

Глава Білого дому також зазначив, що США не збираються скорочувати свою військову присутність у Європі.

Також Байден заявив, що Путін не хоче повномасштабної війни із Заходом. Імовірність вступу України до НАТО найближчим часом невисока через те, що не всі вимоги виконані, пояснив американський лідер.

“Ймовірність того, що Україна приєднається до НАТО в найближчій перспективі, не надто висока, враховуючи те, що їм треба зробити набагато більше роботи в тому, що стосується демократії, а також ще низки аспектів, а також з урахуванням того, чи проголосують основні союзники на Заході за те, щоб прийняти Україну просто зараз”, – сказав він.

Щодо переговорів Росії та НАТО, то, на його думку, сторони можуть “прийти до чогось” щодо нерозміщення стратегічних озброєнь в Україні.

Байден заявив, що три зустрічі з Росією щодо проблем безпеки ні до чого не привели.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен пригрозив Росії «наслідками, що калічать», для економіки у разі вторгнення в Україну.