Розвідувальна авіація США патрулює небо над Донбасом

Принаймні один безпілотник і один літак стратегічної розвідувальної авіації США здійснювали в п’ятницю польоти над Донбасом. Це випливає з даних сервісу з відстеження польотів авіації Flightradar.

Безпілотник США RQ-4A Global Hawk за один політ розвідав сили РФ на  Кавказі, у Криму та на Донбасі | Defense Express

Згідно з ними, над Україною в п’ятницю здійснює політ повітряне судно з кодовим номером UAVGH000. На сайті Flightradar дані про нього відсутні. Однак в архіві сервісу є інформація про те, що під цим номером здійснював польоти стратегічний розвідувальний безпілотник США RQ-4а Global Hawk. Він може вести патрулювання протягом 30 годин, перебуваючи на висоті до 20 км. За даними Flightradar, це повітряне судно вилетіло з аеропорту на острові Далма в Об’єднаних Арабських Еміратах в напрямку України. Увійшовши в український повітряний простір, він спочатку здійснював польоти вздовж кордону країни з Білоруссю, а потім – в районі Донбасу.

Над південними і східними районами України в п’ятницю здійснював польоти американський стратегічний розвідувальний літак Boeing RC-135W Rivet Joint. Згідно з даними Flightradar, цей літак, що базувався останнім часом на авіабазі Грейт-Ярмут на сході Англії, вилетів з Британської території і попрямував у бік України. Він здійснював польоти над південними регіонами країни, уздовж кордону з окупованим Кримом, а потім – уздовж Донбасу. Після завершення місії літак відправився в зворотний шлях.