У ЄК вважають практику Литви щодо витіснення мігрантів з кордону незаконною

Практика влади Литви щодо витіснення нелегальних мігрантів з країн Азії та Африки, які намагаються проникнути на територію Балтійської Республіки з Білорусі, є незаконною.

З такою оцінкою в п’ятницю в ефірі національного телебачення LRT виступила єврокомісар з внутрішніх справ Ілва Йоханссон.

“Очевидно, що практика витіснення мігрантів є незаконною. За людиною має залишатися право просити про надання притулку”, – сказала вона.

Як зазначила єврокомісар, ця правова колізія повинна бути дозволена в рамках міжнародних угод з міграції. “Треба прояснити, які винятки можливі в ситуації, в якій опинилися Литва, Латвія і Польща, а які – ні”, – стверджувала вона.

У 2021 році на литовсько-білоруському кордоні було затримано близько 4,2 тис. нелегальних мігрантів з країн Азії та Африки. Це в 50 разів більше, ніж роком раніше. З серпня прикордонники і силові структури Литви почали витісняти нелегалів, які намагаються перейти кордон, назад до Білорусі. В результаті таких дій в Литву не були пропущені більше 8 тис. осіб, основний потік мігрантів перемістився на кордон з Польщею і Латвією.

Наприкінці грудня 2021 року агентство Євросоюзу з контролю зовнішніх кордонів Frontex направило литовському МВС послання, в якому рекомендувало припинити практику колективного витіснення нелегальних мігрантів з так званого зеленого кордону, де прохання про притулок не приймаються, і доставляти нелегалів на КПП, щоб там оформити звернення. Але Вільнюс продовжує практику витіснення.