Екс-глава МВС Франції Геан засуджений до восьми місяців в’язниці у справі про соцопитування

Екс-глава МВС Франції (2011-2012) і колишній генеральний секретар Єлисейського палацу (2007-2011) Клод Геан засуджений до одного року позбавлення волі, в тому числі до восьми місяців тюремного ув’язнення у справі про порушення при укладанні контрактів на проведення соціологічних досліджень для Єлисейського палацу.

Про це повідомила в п’ятницю радіостанція Europe 1.

77-річний Геан, більше місяця вже перебуває у в’язниці на півдні Парижа відповідно до судового рішення у справі про незаконну виплату собі та іншим співробітникам МВС премій, не був присутній на оголошенні вироку. Адвокат колишнього генсека Єлисейського палацу повідомив, що захист планує подати апеляцію на винесене в п’ятницю рішення суду.

Суд також засудив проходить у цій же справі політичного радника Патріка Бюіссона до двох років умовного ув’язнення і штрафу в розмірі €150 тис. Соціологу П’єру Жакометті призначено покарання у вигляді шести місяців в’язниці умовно і штрафу в розмірі €70 тис. Екс-директор Кабінету Ніколя Саркозі (президент Франції з 2007 по 2012 рік) Емманюель Міньйон, засуджена, зокрема, за статтею про розтрату державних коштів, засуджена до шести місяців в’язниці умовно.

З часів президента-соціаліста Франсуа Міттерана, тобто з початку 80-х років минулого століття, Єлисейський палац широко вдавався до проведення опитувань громадськості. Основним постачальником таких досліджень спочатку була служба соціальних опитувань Ipsos (Іпсос).

При президенті Саркозі ця практика продовжилася. Єлисейським палацом при цьому був підписаний контракт з компанією Politifact, яку очолював Бюіссон. Згідно з контрактом, фірма отримувала в рік €1,5 млн за консультативні послуги. Ще €1,8 млн виплачувалися Єлисейським палацом Ipsos і ще двом такого роду фірмам за проведення опитувань громадськості та інші послуги.

Зокрема, в період з 2008 по 2012 роки Єлисейський палац вдавався до послуг консалтингового Кабінету Giacometti-Peron, якому було виплачено в цілому €2,56 млн. Ця компанія належить П’єру Жакометті, який раніше очолював Ipsos.

Вперше про можливі порушення при укладанні контрактів на проведення соцопитувань заговорила Рахункова палата в 2009 році. У своїй доповіді вона зазначила, що Єлисейський палац уклав договори на суму в €1,5 млн “з однією зі служб опитування громадськості” без проведення попереднього тендеру, як того вимагає закон. З’ясувалося, що Єлисейському палацу продавалися не оригінальні дослідження, а опитування, проведені на замовлення різних ЗМІ, причому з націнкою в 65%.

Сам колишній президент Франції Саркозі користується імунітетом від кримінального переслідування за дії, вчинені ним протягом мандата. Разом з тим немає ніякої заборони на його участь у слуханнях в якості свідка. 2 листопада екс-президент відмовився відповідати на питання у даній справі і покинув зал суду через 45 хвилин після початку засідання.