Держдеп: США не стануть поступатися Росії в питанні гарантій безпеки

Влада США виходить з того, що будь-які кроки, що стосуються пропозицій Москви щодо європейської безпеки, повинні здійснюватися на двосторонній основі, Вашингтон не має наміру йти в цьому питанні на поступки.

З такою заявою виступив у понеділок керівник прес-служби Держдепартаменту Нед Прайс на регулярному брифінгу для журналістів.

“Той факт, що після саміту президента Росії Володимира Путіна і президента США Джо Байдена в червні було розпочато так званий діалог зі стратегічної стабільності, свідчить, що ми вважаємо, що є питання, що стосуються, наприклад, контролю над озброєннями, за якими у нас можуть бути плідні обговорення з російською стороною. Це може вирішити питання в сфері безпеки, що викликають у нас стурбованість, а також може бути відповіддю з деяких питань, стурбованість якими висловлювала Росія”, – зазначив представник американського зовнішньополітичного відомства, роз’яснюючи позицію Вашингтона.

“Ми, зокрема, говорили про розміщення ракет в Європі, можливості, що стосуються стратегічних і нестратегічних ядерних озброєнь і заходів з контролю над озброєннями, з підвищення прозорості і стабільності, – додав Прайс. – Ключовий момент тут полягає в тому, що жоден з тих кроків, які ми зробимо, не буде поступкою. Вони повинні бути на взаємній основі, це означає, що російській стороні теж доведеться зробити щось таке, що допоможе зміцнити нашу безпеку, наші позиції у сфері безпеки”.