Єрмак: радники нормандської четвірки провели аудит мінських угод

Радники лідерів “четвірки” провели аудит мінських домовленостей під час “змістовної та непростої розмови”. Про це повідомив голова офісу президента Володимира Зеленського – Андрій Єрмак.

Він заявив, що пріоритет України – припинення війни, зняття напруженості на кордонах.

“Для нас ціль – припинення війни, зняття напруженості на кордонах, повернення наших територій. Це пріоритет для президента України Володимира Зеленського, для всієї влади. Україна готова продовжити переговори та зустрічі в режимі 24/7 у рамках нормандського формату з пошуку деескалації” , – зазначив він.

Єрмак також повідомив, що радники лідерів “нормандської четвірки” підтримали режим припинення вогню на Донбасі.

“Це є маленьким кроком уперед”,  –  заявив голова офісу Зеленського.

“Україна пропонує обговорити зміцнення механізму верифікації за участю всіх країн Нормандського формату. Без цього механізму важко забезпечити 100% дотримання режиму припинення вогню”, – сказав він.

Єрмак зазначив, що учасники переговорів підтримали продовження роботи тристоронньої контактної групи.

Глава Офісу президента зазначив, що дискусія стосувалася ситуації на Донбасі, хоча, за його словами, “Україна очікує на деескалацію не лише навколо лінії дотику, а й навколо всіх українських кордонів”.

Він також повідомив, що радники лідерів “нормандської четвірки” вперше з 2019 року погодили спільне комюніке.

У середу в Єлисейському палаці в Парижі відбулася зустріч радників лідерів “нормандської четвірки” (Франція, Німеччина, Росія, Україна). Переговори, що розпочалися близько о 14.00 за київським часом, тривали майже 8 з половиною годин.

Делегацію на переговорах представляли: заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак, французьку – дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонн, німецьку – зовнішньополітичний радник канцлера ФРН Єнс Плетнер, а українську – голова офісу президента України Андрій Єрмак.