Нуланд: якщо РФ вторгнеться в Україну, “Північний потік – 2” буде зупинено

США та їхні союзники єдині у прагненні дати “швидку і жорстку” відповідь Росії у разі ескалації напруженості навколо України. Про це заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд заявила у четвер, виступаючи перед журналістами у Держдепартаменті.

Вона наголосила, що відповідь США на російські пропозиції щодо гарантій безпеки була сформульована за підсумками “консультацій з окремими країнами, у тому числі з Україною, а також членами НАТО та партнерами з ОБСЄ”.

“Як раніше цього тижня заявляв президент США Джо Байден, ми єдині в тому, що віддаємо перевагу дипломатії. Але ми також єдині в переконанні, що, якщо Росія відкине наш заклик до діалогу, буде швидка і жорстка розплата”, – заявила Нуланд.

Сполучені Штати сподіваються, що російська влада повернеться до переговорів у рамках НАТО та ОБСЄ після того, як вивчить письмову відповідь Вашингтона щодо гарантій безпеки, заявила Нуланд.

“Ми і раніше вирішували дуже складні питання безпеки та контролю над озброєннями шляхом переговорів. Це було навіть у найгірші часи, і зараз ми маємо зробити це знову. Виходячи з цього, ми сподіваємось, що Москва вивчить те, що ми їй запропонували, і повернеться до переговорів: двосторонніх переговорів із США, у рамках Ради Росія – НАТО та в ОБСЄ”, – зазначила вона.

США вважають важливим, що президент Росії Володимир Путін вивчає передану відповідь США на російські пропозиції щодо гарантій безпеки.

“Найважливіше те, що ми почули з Москви сьогодні, це те, що документи у президента Путіна, що він вивчає їх”, – сказала Нуланд.

“Росія дала зрозуміти, що їй потрібно невеликий час вивчити документи”, – наголосила заступник держсекретаря.

Вона також зазначила, що якщо РФ вторгнеться в Україну, то “Північний потік – 2” буде зупинено.

Крім того, вона підкреслила, що “нормандський формат” є найкращим варіантом для врегулювання війни на Донбасі та втілення в життя мінських угод.

“Ми вважаємо, що “нормандський формат” є найкращим для виконання мінських угод і врегулювання конфлікту на Донбасі”, – сказала вона.