Британія планує подвоїти чисельність військ у Східній Європі

Лондон розглядає можливість удвічі наростити чисельність своїх військ, дислокованих у Східній Європі. Британський кабінет обмірковує варіанти посилення тиску на Росію на тлі загострення напруженості довкола України.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив про можливе розгортання додаткових сил.

Тим часом міністри оборони та закордонних справ готуються до переговорів у Москві, а Джонсон найближчими днями збирається зателефонувати до президента Росії Володимира Путіна.

Прем’єр-міністр, який цього тижня збирається відвідати Східну Європу, заявив, що Британія не зазнає “дестабілізуючих дій Росії і завжди підтримуватиме союзників щодо НАТО”.

“Якщо президент Путін обере шлях кровопролиття та руйнування, це буде трагедією для Європи. Україна має бути вільною у виборі свого майбутнього.

Я наказав нашим збройним силам підготуватися наступного тижня до розгортання по всій Європі з метою забезпечити нашим союзникам НАТО підтримку на суші, на морі та в повітрі”, – додав британський прем’єр.

Росія розгорнула близько 100 тисяч військовослужбовців, а також танки, артилерію та ракети до кордону з Україною.

Британія має в своєму розпорядженні понад 900 військовослужбовців в Естонії, понад 100 розміщено в Україні в рамках навчальної місії, і ескадрон легкої кавалерії чисельністю близько 150 осіб базується в Польщі.

Очікується, що у понеділок міністерство закордонних справ Британії оголосить у парламенті про посилення санкцій проти російських політичних та фінансових інституцій.

Деталі посилення британської присутності в Європі планується обговорити у Брюсселі із союзниками по НАТО. Як повідомили на Даунінг-стріт, окрім збільшення чисельності військ в Естонії, туди може бути поставлене додаткове озброєння. Крім того, до Європи можуть бути направлені винищувачі, бойові кораблі та військові спеціалісти.

Начальник штабу оборони Британії адмірал Тоні Радакін у вівторок проінформує кабінет міністрів про ситуацію, що склалася.

На початок лютого заплановано ще одну поїздку прем’єр-міністра Джонсона на континент для зустрічі з колегами з країн-членів НАТО.