СБУ викрила у Кропивницькому схему розкрадання коштів, виділених на реконструкцію об’єкта критичної інфраструктури

Співробітники Служби безпеки України, реалізуючи заходи із системного захисту об’єктів критичної інфраструктури, викрили у Кропивницькому місцевих підприємців на розкраданні державних коштів та запобігли можливій екологічній катастрофі регіонального масштабу.

Як повідомили в СБУ, за попередньою інформацією, зловмисники розікрали близько 3 млн грн на переобладнанні системи водопостачання міста. Замість сертифікованого обладнання, вони використовували неякісні системи невідомого походження. Наразі це обладнання встановлене, але не введене в експлуатацію. Вирішується питання щодо його заміни.

Як встановило слідство, у 2018 році фірма-підрядник виграла тендер на переобладнання системи водопостачання та водоочищення міста на 63 млн грн. Договір передбачав виконання робіт з реконструкції каналізаційних очисних споруд та будівництва цеху механічного зневоднення.

Встановивши неякісне обладнання, зловмисники поставили під загрозу безперебійне постачання питною водою мешканців Кропивницького та екобезпеку регіону. У разі несправності, обладнання могло б спричинити забруднення водних об’єктів, які забезпечують населення Кропивницького питною водою.

Наразі слідчі СБУ повідомили директору приватного підприємства про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності усіх причетних до правопорушення осіб.