Збірна України вийшла до півфіналу Євро-2022 з футзалу

У чвертьфінальному поєдинку чемпіонату Європи з футзалу збірна України обіграла Казахстан та перервала серію невдач на цій стадії.

У груповому раунді європейської першості синьо-жовті поступилися Нідерландам (2:3), розгромили Сербію (6:1) і програли Португалії (0:1), проте посіли друге місце у квартеті й пробилися в плей-офф. Збірна України вшосте поспіль вийшла у чвертьфінал Євро, де цього разу їй випало протистояти Казахстану, четвертій команді рейтингу УЄФА, передає прес-служба УАФ.

Хорошою звісткою для Олександра Косенка стало повернення до складу Разуванова, Педяша та Радевича, також до заявки потрапив Зварич, який отримав пошкодження у грі з португальцями. Натомість, усе ще не міг допомогти команді Фаренюк. Утім, у казахів також були кадрові проблеми, пов’язані з відсутністю через дискваліфікацію натуралізованих бразильців Едсона і Тайнана.

Початок матчу видався нервовим, без небезпечних моментів. Усередині першого тайму казахи мали кілька гольових нагод — Турсагулов влучив у стійку, перевірили Ципуна Оразов та Ігіта. На 14-й хвилині уже голкіпер «Яструбів» упорався зі спробами Лебідя та Зварича.

Під кінець тайму українці вийшли вперед завдяки голу Шотурми з пенальті, який заробив Корсун. Невдовзі небезпечно головою пробив Абакшин, але Ігіта був на місці. На 19-й хвилині Чернявський обіграв кількох візаві, але влучив у стійку. Казахи могли відігратися перед свистком на перерву, але після класної комбінації Дуглас пробив у каркас воріт Ципуна.

На початку другого тайму команди обмінялися кількома ударами у площину, а на 25-й хвилині після класного закидання Зварича м’яч у ворота суперника відправив Корсун. Поступаючись 0:2, казахи стали активно залучати Ігіту, граючи вп’ятьох на чужій половині, за що поплатилися. На 30-й хвилині Чернявський забив у порожні ворота, пізніше Абакшин у схожій ситуації поцілив у стійку.

Після цього декілька разів вступав у гру Ципун, але після потужного пострілу Дугласа наш голкіпер виручити не зміг. Пізніше натуралізований бразилець завдав ще кілька небезпечних ударів, але цього разу Кирило був на висоті. Надалі сам Ципун міг забити, але двічі не влучив у порожні ворота суперника. У свою чергу, на 38-й хвилині казахи скоротили відставання до мінімуму — відзначився Оразов.

Та все ж нервової кінцівки українцям удалося уникнути, оскільки Разуванов в одному з епізодів зумів потрапити в порожні ворота. За кілька миттєвостей п’ятий гол нашої команди оформив Лебідь. Пізніше Оразов оформив дубль, а Дуглас поцілив у стійку, проте на більше у казахів не вистачило часу. У підсумку 5:3 — підопічні Олександра Косенка крокують до півфіналу.

Отож, із шостої спроби збірна України зуміла подолати чвертьфінальну стадію на чемпіонатах Європи. 4 лютого у півфіналі синьо-жовті зіграють із переможцем матчу між Росією та Грузією.

Євро-2022 з футзалу. Плей-офф

1/4 фіналу

31.01.2022

Казахстан — Україна — 3:5 (0:1)

Голи: Дуглас (34), Оразов (38, 40) — Шотурма (15, з пенальті), Корсун (25), Зварич (30), Разуванов (39), Лебідь (39).

Казахстан: Ігіта (к) — Кнауб, Турсагулов, Дуглас, Оразов; Атантаєв, Карагулов, Валіуллін, Акбаліков, Єсенаманов, Токаєв, Сагиндиков.

Тренер: Кака.

Україна: Ципун — Чернявський, Корсун, Шотурма (к), Зварич; Савенко, Радевич, Разуванов, Лебідь, Сірий, Абакшин, Журба, Педяш.

Тренер: Олександр Косенко.

Попереджений: Турсагулов (23).

31 січня. Амстердам. Ziggo Dome.

Португалія — Фінляндія — 3:2 (2:1)

Голи: Афонсо (4, 15), Анжело (30) — Хосіо (10), Аутіо (27).

01.02.2022

Росія — Грузія (18.00, Амстердам)

Іспанія — Словаччина (21.00, Амстердам)

Півфінали

04.02.2022

Португалія — Іспанія/Словаччина (Амстердам)

Україна — Росія/Грузія (Амстердам)

Матч за 3-є місце

06.02.2022

15.30, Амстердам

Фінал

06.02.2022

18.30, Амстердам

Час початку матчів — київський.